Üliohtlike kapslite müüja suhtes algatati kriminaaluurimine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Politsei ja prokuratuur käivitasid kriminaaluurimise mehe suhtes, kes müüs veebifoorumite kaudu soovijatele väidetavalt kaalu alandavaid kapsleid, mis osutusid tegelikult üliohtlikeks, isegi surmavateks.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas novembris kriminaalmenetlust seoses kuriteoteatega, kus kirjeldati nn dieeditablettide müüki, mille käitlemine ei ole Eestis lubatud tervisele ohtlike kõrvaltoimete tõttu. Uurimistoimingute ning läbiotsimise käigus on leitud erinevaid ravimeid, mis on nende täpse olemuse ja toime määramiseks saadetud ekspertiisi, ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas BNSile.

Tema sõnul on kuriteokahtlustus esitatud 26-aastasele mehele karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb keelatud majandustegevust valdkonnas, kus on nõutav tegevusluba.

Eesti Päevaleht avaldas novembri alguses loo, et naistefoorumites varitseb kliente surmavate kaalu langetavate kapslitega äritseja, kes müüb kõikjal maailmas inimtarvituseks keelatud kemikaali DNP, mis võib inimese seestpoolt surnuks põletada. Äritseja müüs ka muid kangeid preparaate.

Ravimiameti teatel oli artiklis nimetatute hulgas nii kemikaale kui ebaseaduslikke ravimeid. Mitte ühelgi artiklis nimetatud ravimitest ei ole Eestis müügiluba. Lisaks on tegemist ebaseadusliku majandustegevusega, sest ravimeid tohib müüa üksnes apteegis, sealhulgas ametlikus internetiapteegis.

DNP ägeda mürgistuse korral tekivad iiveldus, oksendamine, higistamine, peapööritus ja peavalu, kehakaalu vähenemine. Kroonilise mürgistuse ehk pikaajalise kasutamise nähud on silmakahjustus (katarakt), nahakahjustused, luuüdi, närvisüsteemi ja südame-veresoonkonna häired ning kaalulangus.

Varem lõhkeainete koostises kasutatud kemikaali hakati kaalulangetusvahendina kasutama 1933. aastal. Juba viis aastat hiljem käskis USA toidu- ja ravimiamet FDA aine müügilt korjata. Selleks ajaks oli selge, et DNP tapab nii sissehingamise kui ka allaneelamise korral.

Juba väike kogus DNPd on tappev. Üks kaalulangetuseks DNPd võtnud naine suri 2009. aastal 15 tundi pärast seda, kui oli neelanud 2,8 grammi DNP kapsleid. 2006. aastal suri 17-aastane tüdruk kümme tundi pärast seda, kui oli sisse võtnud 2,3 grammi DNPd. Ohtlik pole üksnes suure koguse lühikese aja jooksul sissevõtmine. 2004. aastal suri 22-aastane noormees, kes oli nelja päeva jooksul võtnud 2,4 grammi DNPd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles