Arst: usaldusväärset sõltlast pole olemas

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusraamatukogus toimunud narkomaania ennetamise konverentsil käis päeva juhtinud Tauri Tallermaa välja mõtte, et igal tavalisel inimesel võiks olla üks sõltlasest sõber, kes teda usaldaks ja kelle saaks seeläbi hõlpsamini õigele teele juhtida.

Tallermaa idee ajendiks olid Tervise Arengu Instituudi andmed selle kohta, et sõltlased usaldavad kõige enam oma sõprade ja tuttavate õpetussõnu, teiste nõuandjate juhised ja arvamused tunduvad lihtsalt keelamistena.

Seepeale sõna võtnud arst Ellu Eik laitis aga Tallermaa idee maha. Ta tuletas meelde, et usaldusväärset narkomaani ei ole olemas ja usaldusväärset sõltlast ei ole olemas. «On haiged inimesed, on terved inimesed ja on kolmandat moodi inimesed. Sõltlane on kolmandat moodi inimene,» ütles Eik.

Selgituseks lisas ta, et sõltuvusprobleemiga inimene ei ole iseenda peremees – teda kontrollib jõud, mis ainult tahab-tahab-tahab. Kuidas seda jõudu alla suruda ja tuua taas välja potentsiaalselt usaldusväärne inimene, on arsti arvates maailma kõige raskem probleem ja sellele pole kuskil riigis leitud ühest lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles