Kas horoskoope tasub uskuda?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horoskoobid võivad pakkuda põnevat lugemist.
Horoskoobid võivad pakkuda põnevat lugemist. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänapäeval võib paljudest lehtedest ja ajakirjadest leida järgmiseks päevaks, kuuks või isegi aastaks tehtud horoskoope. Kuid kas neid tasub ka uskuda? Avaldame psühholoog Tiina Kilksoni hinnangu.

Psühholoogi Tiina Kilksoni sõnul on inimesed ikka huvi tundnud selle vastu, mis neid tulevikus ees ootab ja milleks peab valmis olema. Kuid paraku on horoskoobid üldsõnalised, nii et kõik kes tahavad, võivad horoskoobist enda kohta midagi sobivat leida ja pärast öelda: «Ennäe – horoskoop läkski täppi!»

Sellegipoolest on Kilksoni hinnangul tegemist puhtalt meelelahutusliku tegevusega, millel pole mingit pistmist teadusega. Paljud inimesed loevad iga päev horoskoope, sest nende koostajad oskavad kirjutada asjades, mis paljudele korda lähevad. Seetõttu võib horoskoope küll ajaviiteks lugeda, kuid nende järgi ei ole kindlasti mõtet oma elu korraldada.

«Inimesed peaksid uskuma eelkõige iseendasse ja mõistma, et iga inimene kujundab oma elu ise. Mitte miski ei ole ette  määratud, mitte kellelegi. Inimese saatus kujuneb inimese tegude tulemusena. Iga isiksus saab elada oma elu just selliseks nagu ta ise seda tahab,» ütles Kilkson. Tema hinnangul peaks horoskoopidesse uskumise asemel elus eesmärke seadma ja nende poole pidevalt püüdlema.

Inimene peaks eelkõige endasse vaatama ja mõtlema selle peale, mida ta saab ise ära teha juba täna, et ta elu soovitud suuna võtaks. Enda kallal peaksid eriti palju tööd tegema just arglikud ja ebakindlad inimesed, kes kipuvad horoskoope eriti tõsiselt võtma. Seevastu tugevad isiksused loevad horoskoope tavaliselt kui meelelahutust ja ei võta neid «puhta kullana».

«Peagi saab aasta täis ja algab uus ning kirjutatakse horoskoope uueks aastaks. Vaadake neid puhtalt ajaviite osana, mitte aga millegi enamana. Kuulsamad astroloogid on lihtsalt paremad sõnasepad ja suudavad usutavalt ja kõike lubavalt kirjutada,» lausus Kilkson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles