Veebruarist saab naiste tervise kohta nõu telefoni teel

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõuandetelefonilt saab küsida näiteks seksuaaltervist puudutavaid küsimusi.
Nõuandetelefonilt saab küsida näiteks seksuaaltervist puudutavaid küsimusi. Foto: Panther Media

Osaühing MiaMed kavatseb avada veebruaris üleriigilise ööpäevase ämmaemanda nõuandetelefoni, kus annab nõu ämmaemand nii eesti kui ka vene keeles.

Nõuandetelefonile võivad helistada nii tüdrukud, naised kui ka mehed, kel on naise elukaare kohta küsimusi. Noored võivad pöörduda näiteks küsimustega puberteedieas toimuvate muutuste või esimese seksuaalvahekorra kohta. Naistele võivad huvi pakkuda raseduse, sünnituse, imiku hooldamise või hoopis menopausiga seotud küsimused.

«Ka mehed on hädas, näiteks kas peaks kell neli rasedale naisele jäätist tooma või kuidas käituda menopausis naisega, kuhu teda suunata või kuidas aidata,» tõi näiteks MiaMedi juhatuse esimees Liina Normet. Samuti võivad helistada (üksik)isad, kel tekivad küsimused seoses tütre puberteedieaga.

Normeti sõnul tekivad ka rasedatel küsimused, millega ei õnnestu kohe arsti juurde pääseda. «Näiteks õhtul peo käigus tekib küsimus, kas võib rase olles punast kala süüa või mida teha öösel gaaside käes vaevleva beebiga,» tõdes ta.

Ta lisas, et küsimus ei pea olema ainult meditsiiniline ning küsida võib ka kinnitust oma teguviisile ning saada tänu sellele meelerahu. «Paljud naised guugeldavad, et saada kinnitust, kas on käitutud õigesti,» rääkis Normet ja lisas, et nõuandetelefoni põhirõhk hakkab olema sõbralikult intiimselt lähedasel vestlusel.

Nõuandetelefonile vastamiseks palgatakse Normeti sõnul esialgu neli ämmaemandat. Suure töökoormuse võtab esialgu tema tädi, 27 aastat ämmaemandana töötanud Maila Teramees, kes hakkab vastama kõnedele näiteks öösiti. «Alguses ei tea, kui palju kõnesid tuleb, aga küllap nädalavahetusel tuleb rohkem, siis on mitu ämmaemandat korraga tööl,» tõdes Normet.

Mõte avada ämmemandate nõuandeliin tekkis Normetil ja Teramehel juba ligi kümme aastat tagasi. Olles mõlemad tervisevaldkonnas tegevad, nähti selleks vajadust. Normet tegeleb organisatoorsete küsimuste ja ärijuhtimisega, Termehe hallata jääb meditsiiniline pool. Normeti sõnul toetab liini avamise mõtet ka Eesti Ämmaemandate Ühing.

Samuti on kavas luua MTÜ Ootuse Rõõm, mis on mõeldud puuduses olevate rasedate ja väikelaste emade toetuseks.

Nõuandetelefoni avamiseks on loodud projekt ka Hooandjasse.

Kavandatava ämmaemanda nõuandetelefoni kõneminuti hind on 1,2 eurot/minut, millest 30 protsenti võtab kõneoperaator ning ülejäänu eest tasutakse töötajate palgad, vajalik tehniline tugi ja toetatakse MTÜd Ootuse Rõõm. 

Normet ütles, et nõuandetelefoni lühinumbrit pole praeguseks veel broneeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles