Professor: pikaajaline kolesterooliravi vähendab tüsistuste ohtu

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikoooli Kliinikumi kardioloogiakliiniku juhataja Jaan Eha.
Tartu Ülikoooli Kliinikumi kardioloogiakliiniku juhataja Jaan Eha. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli Kliinikumi südamekliiniku juhataja professor Jaan Eha ütles Andres Ellamaa  refereeritud raamatus esitatud seisukohti kommenteerides, et kolesterooli taset alandavaid statiine kasutatakse ateroskleroosi tekke pidurdamiseks  ja need vähendavad oluliselt südame- veresoonkonna tüsistusi.

«Ateroskleroos, mille tekke  pidurdamiseks  kogu maailmas statiine kasutatakse on paljupõhjuslik haigus, mille kõiki mehhanisme  me täna veel täpselt ei tea ja seega ka ei suuda mõjutada. Suured rahvusvahelised uuringud on juba ammu näidanud, et pikaajaline ravimine statiinidega vähendab erinevatel inimeste gruppidel oluliselt  südame ja veresoonkonna tüsistuste teket. Parim on tulemus siis, kui ravimite kasutamisele kaasneb ka elurežiimi korrigeerimine: suitsetamiset loobumine, kehakaalu optimeerimine, normaalne söömine, diabeedi ja kõrgvererõhktõve ravi, piisav kehaline aktiivsus jne,» selgitas professor.

Ta lisas, et kasulik on teada, et kõigil ravimitel, millel on toime, esinevad ka kõrvaltoimed – ja see reegel kehtib ka statiinide kohta. 

Ateroskleroosi tekkepõhjuseid ja selle arengu pärssimise võimalusi uuritakse kogu maailmas väga intensiivselt, uut informatsiooni tuleb juurde väga kiiresti. Kogu materjaliga kursis olemine on  suur pingutus ka teemaga igapäevaselt tegelevatele arstidele. Näiteks USA-s on düslipideemiate (me ei räägi ammu enam ainult kõrgenenud kolesteroolist –J.E. ) ravimise juhiseid täiendatud igal aastal. Viimased juhised 2015 aasta sügisest seavad eesmärgiks ka ravi individualiseerimise (erinevad etnilised grupid, lapsed, vanurid, rasedad, menopausi korral, HIV positiivsed, liigesehaigusi põdejad jne) ning täpsemad soovitused elustiili korrigeerimiseks sõltuvalt kaasnevatest terviseprobleemidest.

Kokkuvõtteks rõhutab professor, et iga aine, mida meie organismis loomupäraselt leidub ( näiteks kolesterool ja glükoos) on elutegevuseks paratamatu, küll aga on kõik see hea ainult optimaalses kontsentratsioonis ning soodsas vahekorras teiste vajalike ainetega. Enne kui midagi oma ravis muuta kavatsete, soovitab ta kindlasti oma arstilt nõu küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles