Kardioloogide selts jätkab haigekassa säästuplaani kritiseerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktor Peep Laanmets.
Doktor Peep Laanmets. Foto: Õhtuleht/Arno Saar

Kardioloogide selts leiab, et haigekassa on kardioloogia erialal ravi reguleerivad ja kaasaegsete ravivahendite kasutamist kitsendavad muudatused läbi viinud ühepoolselt, erialaspetsialistide teadmisi kasutamata ja nende arvamust küsimata.

«Haigekassa ei ole siiamaani aru saanud meie esitatud väidete sisust ja fookusest,» ütles Eesti Kardioloogide Seltsi president Peep Laanmets. Tema sõnul ei vaidle selts hinnakujunduse üle, vaid ravimit eritavate stentide kasutamist piiravate vananenud kriteeriumide üle.

Laanmetsa hinnangul halvendab haigekassa koostatud ja valitsuse määrusega jõustatud  kriteeriumide rakendamine 1. jaanuarist 2016 oluliselt osa südamehaigete ravi kvaliteeti, suurendab tüsistuste tekkeriski ja kulutusi korduvatele protseduuridele.

Haigekassa korraldatud ravidokumentide analüüsist järeldub tema sõnul, et Eestis jäi uuritud perioodil ravimit eritavate stentide kasutamine üle kahe korra alla arenenud riikidele ja seega ei täitnud me justkui kaasaegsete ravijuhiste soovitusi. «Selline vastuolu ei ole ametnikke aga siiani nii palju häirinud, et küsida erialaspetsialistidelt selgitusi sellise uurimistulemuse võimalike põhjuste kohta,» tõdes ta.

Igapäevatöös on siiani juhindutud 2014 ja 2015 aasta Euroopa Kardioloogide Seltsi ravijuhistest, milles ravimit eritavate stentide kasutamisele on antud ravisoovitus IA ehk kõrgeim võimalik tõenduspõhisuse aste. «Praktikas tähendab see seda, et tänapäeval ravimit eritavate stentide mittekasutamine koronaarhaiguse ravis on haiget kahjustav arstlik viga,» ütles Laanmets.

Haigekassa väide, et patsientide ravivõimalused kehtestatud piirangute tõttu ei vähene, ei vasta tema hinnangul tõele. «Spetsialistidena võime öelda, et umbes kümne aasta vanusel informatsioonil põhinevate ravimstentide kasutamise piirangute rakendamise tõttu ei tohi arstid oma südamehaigeid enam paljudel juhtudel kaasaegselt ravida,» rääkis kardioloogide seltsi president. Ta lisas, et 2016.aastal on nii patsientide valikud kui ka ravikvaliteet võrreldes senise praktikaga oluliselt halvemad.

Laanmets tõdes, et selts on korduvalt palunud haigekassal ja sotsiaalministeeriumil eelpoolkirjeldatud kardioloogide ravivõimalusi kahjustavad kriteeriumid uuest hinnakirjast välja jätta, kuid sellele ettepanekule ei ole tänaseks saabunud ühtegi vastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles