Hingehoidja: inimene vajab elu lõpul tuge

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hingedepäeval süüdatakse küünal.
Hingedepäeval süüdatakse küünal. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Hingehoidja Aire Partsi sõnul vajab parandamatult raske haige ehk surija oma elu lõpu erinevatel etappidel erinevat abi, kuid teise inimese kohaolek on alati vajalik.


Rääkides hingedekuul omaste hooldajatega rõhutas Parts, et ainult kümnendik meist sureb äkki, tavaliselt on suremine pikk protsess, mille erinevatel etappidel vajab inimene isesugust tuge ja hoolitsust.

On loomulik enesekaitse, et algul püüab enamus inimesi peagi saabuvat lõppu eitada. Sel perioodil tuleks haigele anda aega paratamatusega leppimiseks. «Ole aus. Kinnita tõde mitu korda, sest tunnistamine võtab aega. Ole juures,» kõlab hingehoidja esimene õpetus.

Teises etapis valdab inimest sageli viha. Sellal soovitab Parts olla põetajal hästi kannatlik: «Püüa mõista, et tal on valus ja ta on vihane mitte sinu, vaid olukorra peale,» lausub ta. Ka peret tuleb sellal toetada.

Edasi hakkab inimene kauplema, ta on kõigeks valmis, kui vaid saaks olukorda lahendada. Siis tuleb ta lihtsalt kannatlikult ära kuulata, tema juures viibida.

Kui inimene enam lahendust ei näe, valdab teda masendus ehk väljapääsmatuse tunne, vahel ka enesesüüdistus või koguni enesetapumõtted. Kõige selle peletamiseks peaksid lähedased või hooldajad rääkima surijaga nii elust üldse kui konkreetselt tema enda loost.

Sel perioodil tuleks aidata inimesel teha neid asju, mida ta soovib, püstitada pisikesi eesmärke, rõhutada kõike head. Ei tohi unustada, et ka pere vajab tuge ja nõustamist.

Kõige lõpuks saabub leppimine ehk rahunemine. Nüüd ei vaja lahkuja enam juuresolijaid ega vestlusi, küll aga head põetust. Võimalusel tuleks täita inimese viimane soov.

Parts rõhutas, et neid faase võib surija ka mitu korda läbida, mis tähendab, et aja venides võivad masendus ja viha tagasi tulla ning inimene küsida: miks nii kaua?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles