Millest tuleb kõhuvalu?

, Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku günekoloogiaosakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PMS sündroomi levinuim sümptom on kõhupuhitus.
PMS sündroomi levinuim sümptom on kõhupuhitus. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui kõhuvalu kipub korduma, tasub süveneda ja leida selle õige põhjus.

Kõhuvalu võib jagada ägedaks ja krooniliseks, kirjutab Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku günekoloogiaosakonna juhataja Mall Varvas meditsiiniuudiste portaalis terviseuudised.ee

Krooniline kõhuvalu on kestnud vähemalt kuus kuud, on piisavalt tugev, et tekitada funktsionaalseid häireid. Sageli pole selle põhjust kerge leida. Ägeda valu diagnostika on lihtsam, sest ägedus viitab tõsistele kõhukoopa haigustele.

Alakõhuvalu lokaliseerub nabast allapoole. Sageli on kroonilise alakõhuvaluga patsiendid depressioonis. See on nõiaring, sest depressioon tugevdab valu ja valu põhjustab depressiooni. Depressiooni tunnuseks on meeleolu muutused, unehäired ja kaalu langus või tõus ilma dieedita. Eriti on häiritud just hommikune uni.

Kroonilised kõhuvalutajad käivad erinevate erialaspetsialistide juures, neile tehakse palju kirurgilisi vahelesekkumisi nii diagnostika kui ka ravi eesmärgil, kuid mitte alati tulemuslikult. Umbes 10 protsenti günekoloogilisi patsiente USAs on kroonilise alakõhuvalu patsiendid. USAs tehakse 15 kuni 20 protsenti hüsterektoomiatest valusündroomi tõttu, mis nii mõnigi kord operatsiooni järel ei kao. Samas mõnel juhul aitab laparoskoopiline diagnostika kõhuvalu vähendada, kui patsient saab teada, et valu põhjust ei leitud.

Veerand kroonilise alakõhuvaluga patsientidest veedavad vähemalt ühe päeva kuus valuga voodis, ei saa tööd teha ega suhelda.

Kroonilise alakõhuvaluga patsiendiga tegelemine on väljakutse arstile, kuna valu põhjust pole lihtne leida ja seetõttu on patsient rahulolematu. Oluline on arsti ja patsiendi vaheline usalduslik suhe ja patsiendi võimalus tagasi tulla ka siis, kui raviefekt on vähene.

Kõhuvalul erinevaid põhjuseid

Kõhuvalul võib olla palju põhjuseid: näiteks günekoloogilised nagu endometrioos või adenomüoos, liited, vaagnaveenide varikoos, munasarjavähk, jääkmunasarja sündroom, leiomüoom. Urotraktist tulenevalt võib olla põhjuseks nn valuliku põie sündroom, infektsioonid, kasvajad, divertiikel.

Sooletraktis on sageli põhjus ärritatud soole sündroomis, põletikulises soolehaiguses, tsöliaakias, kroonilises kõhukinnisuses. Skeleti- ja lihassüsteemist lähtuvalt võib põhjuseks olla fibromüalgia, õndravalu ehk vaagnapõhja lihaste pinge sündroom, kõhuseina valu. Ka osa psüühilisi seisundeid võib tuua kaasa kõhuvalu, näiteks somatisatsioon, opiaatide sõltuvus, füüsiline ja seksuaalne ahistamine, depressioon ja unehäired.

Endometrioos polegi kõige sagedasem alakõhuvalu tekitaja. Urotraktist tuleneva valuliku põie sündroom arvatakse olema isegi sagedasem kui günekoloogilised põhjused.

Kõige sagedasem kõhuvalu põhjus on ikkagi ärritatud soole sündroom.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles