RMK ja Puhta vee teemapark liitusid SIIA SAAB märgiga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märgi «SIIA SAAB. Ligipääs kõigile» võib näiteks leida ka Rahvusooperist Estonia.
Märgi «SIIA SAAB. Ligipääs kõigile» võib näiteks leida ka Rahvusooperist Estonia. Foto: Eero Vabamaegi

Ligipääsetavuse hea tahte märgiga SIIA SAAB liitusid Riigimetsa Majandamise Keskus ning Järva- ja Lääne-Viru maakonnas asuv Puhta vee teemapark, kelle pakutavaid looduses puhkamise võimalusi saavad kasutada ka erivajadustega inimesed.

Võrdõigusvolinik Liisa Pakosta sõnul on RMK tegevus ja Puhta vee teemapark elavaks näiteks, et ka loodus- ja matkarajad saavad pakkuda elamusi kõigile inimestele hoolimata kellegi erivajadusest, teatas võrdõiguslikkuse kantselei. «Oleme heas mõttes metsarahvas ja seetõttu on loodusele ligipääsu tagamine märgilise tähtsusega,» rõhutas Pakosta.

Pakosta sõnul aitab erivajadustega inimestele ligipääsu võimaldamine tegelikult kõiki inimesi. «Kui uuringute järgi on osa noori ja lapsi kaotamas sidet loodusega, siis aitab parem ligipääsetavus loodusega tutvust teha juba lapsekärust või julgustab vanavanemaid koos lapselastega ringi liikuma,» lisas Pakosta.

RMK juhatuse esimees Aigar Kallas tõi välja, et paljud RMK pakutavad võimalused on kasutatavad nii ratastoolis liikujatele, vaegnägijatele, vaegkuuljatele kui ka intellektipuudega inimestele, kuid seni on kõige rohkem jõutud arendada ratastooli kasutajatele mõeldud võimalusi.

 «Võimalus loodusest rõõmu tunda on universaalne inimõigus. Kauni Eestimaa avastamisel ei tohi takistuseks saada ei ilm, aastaaeg ega erivajadus. RMK looduskeskused üle Eesti on ligipääsetavad ka liikumisraskustega inimestele, samuti Elistvere loomapark ja Sagadi metsakeskus,» ütles Kallas. Info ratastoolis liikumiseks sobivate matka- ja õpperadade, lõkkekohtade, puhkeplatside ja metsaonnide kohta leiab RMK veebilehelt.

Puhta vee teemapargi loodusgiid ja MTÜ Ökokratt juhatuse liige Priit Adleri sõnul soovitavad arstid arenenud riikides tihti tervise hoidmiseks ja taastumiseks looduses liikuda. «Puhta vee teemapargi teraapilises Meelteaias kutsume avastama loodust ja iseennast kõigi viie meele: nägemise, kuulmise, haistmise, kompimise ja maitsmise abil. See on arendav kogemus ja sobilik kõigile. 16. sajandil rajatud metsaparki oleme aga ehitanud loodusrajad, mida saab mugavalt läbida ka ratastoolis liikudes,» selgitas Adler. Samuti saavad erivajadustega inimesed kasutada Puhta vee teemapargi õppekeskust ning osaleda neile kohandatud õppeprogrammides.

Ligipääsetavuse hea tahte märgi «SIIA SAAB» on võtnud kasutusele veel Statistikaamet, AS Andmevara, Rahvusooper Estonia, Eesti Töötukassa, Tallinna Tehnikaülikool, Ülemiste Keskus, Eesti Kunstimuuseumi filiaalid Kumu, Kadrioru ja Niguliste muuseum, Teater Vanemuine, IT Kolledž, Pimedate Ööde Filmifestival,  AQVA Spa & Hotel, Restoran Tuljak, Metsavenna talu Mõniste vallas ja Võru Tarbijate Ühistu Maksimarket.

Võrdõigusvoliniku kantselei loodud hea tahte märk «SIIA SAAB. Ligipääs kõigile» väärtustab kõigile avatud ja ligipääsetavat keskkonda. Ettevõtjad ja asutused, kes soovivad parandada oma ruumide, teenuste ja info ligipääsetavust on kutsutud märgiga liituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles