Seksuaaltervise liit: alkoholil on otsene mõju suhtevägivallale

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Seksuaaltervise Liit toetab alkoholi- ja reklaamiseaduse muutmise seaduse eelnõu ja alkoholi kättesaadavuse piiramist, et selle mõju Eesti elanike seksuaalkäitumisele väheneks.

Seksuaaltervise liidu jaoks on äärmiselt oluline vähendada alkoholi negatiivset mõju nii noorte kui täiskasvanute seksuaalkäitumisele. Noored, kes tarvitavad alkoholi, alustavad valdavalt varem seksuaaleluga ning osalevad enam riskikäitumises ehk kaitsmata seksuaalvahekorras või vahekorras juhupartneriga.

Riskeeriva tervisekäitumisega noored ja täiskasvanud on enim ohustatud soovimatutest rasedustest või suguhaigustesse (sh HIVi) nakatumisest. Seetõttu on alkoholireklaamil otsene mõju rahva seksuaalkäitumisele ja -tervisele.

Sama oluline aspekt on alkoholi mõju lähisuhte- ja seksuaalvägivallale. Ligi pooltel seksuaalvägivalla juhtumitel on vägivallatseja või ohver või isegi mõlemad alkoholijoobes. Vägivallatsejad võivad kasutada alkoholi, et õigustada oma sotsiaalselt aktsepteerimatut käitumist. Teisalt kasutatakse alkoholi selleks, et mõjutada ohvri käitumist ning teda purju joota.

Inimesed, kes joovad palju, on liidu väitel sagedamini seksuaalvägivallatsejad kui inimesed, kes tarbivad vähe alkoholi. Raskemate seksuaalvägivalla juhtumite kordasaatjateks on tihti alkohol-intoksikatsioonis vägivallatseja. Alkohol on sageli osaline ka lähisuhtevägivalla süvenemisel füüsiliseks vägivallaks. Kõik need asjaolud annavad mõista, et lähisuhtevägivalla ennetuses on alkoholi tarbimise piiramisel asendamatu roll.

Seksuaaltervise liit on nõus tegevustega, mis peaksid seaduse muutmisel alkoholi tarbimist ning selle tarbimisega seotud probleeme vähendama. Liidu ettepanekul peab alkoholireklaami piiranguid rakendama ka internetis, sest just seal näevad seda kõige enam nooremad sihtgrupid.

Lisaks soovitab liit riigil luua võõrutusravikeskused, kus toimuks aktiivne inimeste abistamine ning ühiskonda reintegreerimine. Liit on seisukohal, et tänane olukord peab muutuma ning kasutusele tuleb võtta konkreetsed ja ratsionaalsed meetmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles