Nutiplaaster ravib kiiremini

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levinud plaastritele luuakse alternatiive.
Levinud plaastritele luuakse alternatiive. Foto: Panther Media / Scanpix

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlased on välja töötanud kohandatavast polümeerist valmistatud ja anduritega varustatud sideme, mida saab nahale venitada ning mis suudab kiiresti haavu ravida.

MITi masinatööstuse osakonna dotsent Xuanhe Zhao on loonud üliimavatest polümeerlülidest valmistatud hüdrogeelplaastri, mida saab venitada vähemalt kaks korda pikemaks, et katta haavu piirkondades, kuhu tavapärase sideme panek oleks keeruline, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Plaastrile on paigaldatud ka andurid, mis aitavad jälgida temperatuuri ja annavad ravimivaru otsakorrale jõudmisel märku, et ravimeid saaks läbi edastuskanalite pumbata mahutitesse, kus neid talletatakse ja vajaduse korral manustatakse.

Kõiki neid andureid on võimalik nutitelefoni abil jälgida ning see annab arstidele ja teistele meditsiinitöötajatele võimaluse saada teavet haava paranemise ja ravimi toimimise kohta. Samuti võimaldab see neil jälgida palaviku tuvastamiseks patsiendi kehatemperatuuri. See n-ö nutikas haavaplaaster sarnaneb suuresti hiljuti välja tulnud ibuprofeeniplaastriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles