Nikliallergiat võib põhjustada nii püksinööp kui ka kosmeetika

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka / Shutterstock

Nikliallergia korral on kõige lihtsam soovitus lõpetada võimalikult kiiresti niklit sisaldava eseme kokkupuude nahaga, välistada nikli suhtes testimata kosmeetika ning loobuda niklit sisaldavatest ehetest, soovitab Apotheka apteeker Kerli Valge.

Kuna niklit leidub ka puu- ja juurviljades, kakaotoodetes, spinatis, pähklites ja selgrootutes nagu krevetid, teod ja jõevähid, aga ka mujal toiduainetes, on nikli igapäevaelus täielikult vältimine väga raske. Kuna nikliallergia pole ka ravitav, tuleb potentsiaalset nikli sisaldust toodetel teadlikult jälgima hakata ning vältida nende kasutamist.

Kui tegu on näiteks teksapükste nööbiga, siis panna pluus püksi või kleepida nööbi nahapoolsele küljele plaaster või teip, vahetada välja püksinööp või osta üldse uued, niklivabade nööpidega püksid. Loobuda tuleks niklit sisaldavatest ehetest, välja vahetada prilliraamid ning üle vaadata oma kosmeetikakott – eelistama peaks edaspidi vaid apteegikosmeetikat ehk nikli suhtes testitud tooteid.

Nikliallergiale võivad nikliga vahetus kontaktis olnud piirkonnas viidata punetus, turse, villid, marrastused, ketendus ja sügelus. Kui nahareaktsioon on väga äge, on vaja pöörduda arsti poole. Nõrgema nahareaktsiooni korral saab abi ka apteegist – allergianähtusid aitavad leevendada spetsiaalsed käsimüügiravimid, aga ka niisutavad ja nahka rahustavad kreemid, näiteks Tervistav kreem-palsam Allergostop, A. Saialille salv, Bepanthen Anti-Exem kreem või A-Derma Dermalibour+. Nahakahjustused paranevad tavaliselt mõne nädala jooksul, ent ülitundlikkus nikli suhtes jääb kogu eluks püsima, mistõttu tuleks nikliga kokkupuudet vältida.

Naha elastsuse ja veesisalduse hoidmiseks tuleb regulaarselt kasutada epidermise sarvkihis vett siduvaid või uureat sisaldavaid kreeme. Need tekitavad ajutise kaitsebarjääri kahjustatud sarvkihile, andes sellele aega taastumiseks. Lisaks omab uurea kihelust vähendavat ja kerget antiseptilist toimet. Apteegis võib valida atoopilisele või tundlikule nahale mõeldud kehahooldussarju nagu, Linola, Bioderma Atoderm, Avene Trixera+, Physiogel DMT, Frezyderm Atoprel jm. Lihtne ja turvaline valik on nikliallergiaga inimese jaoks kindlasti valida kehahooldustooted ka Apotheka apteekides müügil olevast BioNike sarjast, sest see sari on säilitusainete-, lõhnaainete- ja gluteenivaba, kõiki tooteid on kliiniliselt testitud ja iga tootepartiid on kontrollitud nikli, kroomi ja koobalti suhtes. Seega näiteks atoopilisele nahale mõeldud kehahooldustooted BioNike Alfa või tundlikule nahale mõeldud Bionike Defence ja BioNike Triderm tooted on kindla peale minek. Näohooldussarjadest sobib tundliku naha korral näiteks kindlasti hästi BioNike Defence Xage sari või hüaluroonhapet sisaldavad BioNike Defence Hydra5 tooted.

Mõistagi sobivad tundliku nahaga inimestele mõeldud sarjad hästi ka inimestele, kel pole allergianähtusid ilmnenud. Säästmaks oma nahka asjatutest ärritajatest, eelistab üha rohkem inimesi kasutada just tundlikule nahale mõeldud õrnu nahahooldusvahendeid.  

Tähelepanu! Tegemist on ravimitega. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles