Haigused, mida seostatakse töödeldud toiduga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seapekk.
Seapekk. Foto: Panther Media

Värske uuring leidis seose töödeldud toidu söömise ja autoimmuunhaiguste esinemise vahel.

Teadustöödest on selgunud, et autoimmuunhaiguseid, mille puhul organism ründab ja hävitab enda kudesid, esineb üha enam, kirjutab newsmax.com. Nende haiguste hulka kuuluvad näiteks tsöliaakia, luupus, multipleksskleroos, maksapõletik autoimmuunne hepatiit ja krooniline soolepõletik Crohni tõbi.

Kuigi nende haiguste esinemisel on mitu põhjust, leidsid Iisreali ja Saksamaa uurijad tõendeid, et töödeldud toitudes olevad kemikaalid ja lisandid võivad mängida selles oma rolli.

Paljud autoimmuunhaigused teevad kahju soolte limaskestadele. Kui need töötavad normaalselt, on organismis kaitse bakterite, toksiinide, allergeenide ja kantserogeenide eest. Uurijate sõnul selgus teadustööst, et töödeldud toidud sisaldasid vähemalt seitset levinud lisaainet, mis segasid soolte limaskestade tööd.

Uurijad loodavad, et väljaandes Autoimmunity Reviews tutvustatud uuring sunnib lisaainete kasutust rohkem reguleerima. Lisaks soovitavad teadlased inimestel, keda kimbutavad autoimmuunsed haigused või kelle suguvõsas on neid esinenud, vältida võimalusel töödeldud toite.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles