Farmakoloog: ravimite koostoimete peale tuleks mõelda rohkem

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsise haiguse korral ei tasu netiapteegist ravimeid tellida.
Tõsise haiguse korral ei tasu netiapteegist ravimeid tellida. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli farmakoloogia instituudi professor Aleksander Žarkovski soovitas perearstide ja apteekrite ühiskonverentsil esinedes mõelda rohkem ravimite koostoimete peale.


Ravimite koostoimete hulk on seotud kasutatavate ravimite hulgaga – kui patsient kasutab 5-7 ravimit, siis koostoimeid esineb 6 protsendil patsientidel, 12-20 ravimi samaaegsel kasutamisel esineb koostoimeid 40 protsendil patsientidel, kirjutas meditsiiniportaal med24.ee.

Ravimite koostoimete probleemid esinevad 37 protsendil juhtudest eakatel patsientidel. Tihti toimub ka ravimi määramise kaskaad, kus patsient tuleb arsti juurde ühe probleemiga, kuid läheb ära nelja probleemiga, kus ühe haiguse ravi kõrvaltoimed on juba järgmiseks haiguseks.

Tihti on ravimite koostoimete selgitamine keeruline. Žarkovski tõi näiteks digoksiini ja kinidiini interaktsiooni, mille selgitamiseks läks 15 aastat. Reaalses elus on interaktsioonid keerulisemad, sest need ei ole kõigest ravimite interaktsioonid, vaid ravimite, patsiendi ja erinevate diagnooside interaktsioonid.

Žarkovski selgitas, et kuigi on olemas andmebaasid ja enamus koostoimeid on ühel või teisel kujul kirjeldatud, siis ravimite koostoimete peale tasub arstidel igapäevases töös igal juhul mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles