Tegur, mis mõjutab tervist sama palju kui toit ja trenn

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtlemine on eriti oluline varases täiskasvanueas ja vanurina.
Suhtlemine on eriti oluline varases täiskasvanueas ja vanurina. Foto: Panther Media

Ameerika teadlaste hiljutisest uuringust selgus, et tervise seisukohast on toitumise ja treeninguga võrdväärselt olulised ka sotsiaalsed suhted.

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences esmaspäeval avaldatud uuring tõi välja uue seisukoha selle kohta, kuidas sotsiaalsed sidemed mõjutavad inimese tervist kogu elu vältel, kirjutab newsmax.com

Uurimisrühm analüüsis nelja küsimustiku põhjal USA elanikkonna sotsiaalseid suhteid erinevatel eluetappidel - noorukist vanurini. Saamaks teada, kuidas mõjutavad sotsiaalsed suhted tervist, mõõdeti eri vanuses osalejatel peamisi suremust mõjutavaid tegureid: vererõhku, vööümbermõõtu, kehamassiindeksit ning c-reaktiivset valku, mida seostatakse põletikuga ja mida esineb tervete inimeste organismis vähe.

Tulemustest selgus, et sotsiaalses isolatsioonis elanud inimeste tervisele mõjus suhtlemise puudumine sama halvasti kui teised riskifaktorid, näiteks noorukieas sai sotsiaalse isolatsiooni mõju võrrelda põletiku esinemise või kehalise mitteaktiivsusega. Vanemate inimeste puhul lisandus ka kõrge vererõhu ja diabeediga sarnane mõju. Sotsiaalselt aktiivsed inimesed olid aga vähem kimpus oma kehakaaluga.

Uurijad jõudsid seisukohale, et eriti oluline on aktiivne sotsiaalne läbikäimine ning tuttavate võrgustik värskelt täiskasvanuks saanud inimesele ning eakatele. Keskealiste inimeste puhul luges pigem suhete kvaliteet kui kvantiteet – mida rohkem suhtluskaaslastega üksteist toetati, seda enam kasu sellest saadi. Erinevate suhtluspartnerite arv ei olnud keskeas inimeste tervise seisukohalt niivõrd oluline.

Teadustöö üks autor Yang Claire Yang tõdes, et meditsiinitöötajad peaksid rõhutama senisest rohkem sotsiaalsete suhete olulisust, sest need on sama olulised kui tervislikult toitumine ja füüsiline aktiivsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles