Kristjan Port: minge parem suusatama

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvel suusatamine aitab võidelda külmetushaiguste vastu.
Talvel suusatamine aitab võidelda külmetushaiguste vastu. Foto: Butch Comegys/AP/Scanpix

Kui hiljuti oli juttu sellest, et talvel jooksmine on parasjagu külma ilma korral tervislik, siis spordibioloog Kristjan Port soovitab spordisõpradel pigem suusatama minna.

«Tervistava liikumisena oleks suusatamine kasulikum, sest kaasab töösse ülakeha viisil, mis aitab kaasa kopsude tööle ja suurendab suhteliselt väikse liikumise juures suhtelist koormust. Peale selle ei koorma suusatamine tugi-liikumisaparaati nii palju kui jooksmine,» ütles Port, kelle sõnul mõjutab suusatamine keha sarnaselt kepikõnniga. Peale selle võib lume peal joostes liigse libisemiskoormuse tõttu pöid viga saada.

Sellegipoolest on Pordi sõnul mõlemad tegevused kasulikud, sest need stimuleerivad keha kohanemisprotsesse. «Külmaga kohanemisel on kasulikke mõjusid immuunsüsteemile, rasvade ja suhkru ainevahetusele,» ütles Port.

Port pöörab tähelepanu ka sellele, et talvel väljas trenni tehes ei tohiks pakast olla üle 15 kraadi, sest siis võib külm õhk kahjustada kopse ja liigeseid. Krooniliste tervisehädade käes kannatajatel tuleks – nii nagu ka üldiselt trenni tehes – enne arsti käest nõu küsida. Peale selle tasuks õues treenimisega algust teha juba soojemal ajal, samas kui aktiivse eluviisiga peale hakata ei ole kunagi liiga hilja.

«Nii palju kui on inimesi leidub ideid  ja lubadusi, kuidas uuel aastal elu aktiivsemaks muuta. Mitte kunagi pole alustamiseks hilja, oluline on alustada. Sama oluline on alustada ettevaatlikult, kuid hoida kinni korrapärasusest,» soovitab Port. «Uuringud näitavad, et paari kuuga loobub kaks kolmandikku oma uusaasta lubadustest, sest nad alustavad suurte lootustega, mida ei suudeta teoks teha ja siis pettuvad.»

Kui inimene on juba varem jooksmas käinud, siis võiks ta Pordi sõnul kindlasti ka talvel aktiivset eluviisi jätkata. «Talvel jooksjad ei ole haiglates üle-esindatud. Samas ei hoia kehaline tegevus paljusid haigusi ära, vaid suurendab kehalist ressurssi muutuvates tingimustes kohanemiseks,» rääkis Port.

Seega jääb üle vaid suusad koos vajaliku varustusega kapist välja otsida ja sobiva ilmaga väljas mõned sportlikud liigutused teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles