Külma tõttu saavad peamiselt kahjustada jäsemed

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Külmakraadide saabudes ei ole ükski inimene alajahtumisega veel Pärnu ja Valga haiglasse viidud, küll aga on mitmed patsiendid vajanud haiglaravi jäsemete külmumise tõttu.

Pärnu Haigla erakorralise meditsiiniabi osakonda pöördus vahemikus 01.01.–8.01.2016 külmakahjustusega kaheksa inimest, teatas Pärnu Haigla turundusspetsialist Errit Kuldkepp.

Ühtlasi selgus, et enamik külmakahjustusi said meesterahvad vanuses 39–83 aastat. «Kolmel mehel tekkis külmakahjustus tööd tehes, neil seoti Pärnu Haiglas sõrmed kinni ja saadeti kodusele ravile,» sõnas Kuldkepp.

Ta lausus, et kahel alkoholijoobes meesterahval kahjustas külm samuti sõrmi. «Ühel neist avastati kainestusmajas, et sõrmeotsad on külmunud ja hetkel viibib ta ortopeedia osakonnas ravil,» lausus Kuldkepp. Samuti oli veel üks keskealine mees enda jäsemeid nii hullusti külmetanud, et viibib ortopeedias.

«Üks vanem härra kukkus jalgupidi vette ja jalanõusid ta enam jalga ei saanud panna,» ütles Kuldkepp. Tema sõnul kõndis meesterahvas paljajalu viis kilomeetrit koju ja arsti juurde õhtul hilja ei läinud. «Järgmisel päeval läks ta kiirabiga haiglasse, kuna varvastel olid verivillid ja hetkel viibib see patsient samuti ortopeedia osakonnas,» kommenteeris Kuldkepp.

Ta sõnas, et ka ühel tütarlapsel, kes vana-aasta ööl ilma kinnasteta õues oli, tekkisid järgmisel päeval kätele villid. Kuldkepi sõnul seoti neiu käed sidemesse ja seejärel saadeti ta kodusele ravile.

«Arstid soovitavad ikka soojalt riidesse panna, varahommikul ja hilisõhtul jääda pigem siseruumidesse ja väljas olla pigem päevasel ajal. Kindalt tuleks jälgida, et käed ja jalad oleksid soojas, seega ilma kinnaste ja soojade jalanõudeta ei tasu väljas olla,» sõnas Kuldkepp. Ta ütles, et õues oleku aega tuleks kindlasti mõistlikult suhtuda ja eriti hoolikalt tuleks jälgida lapsi ja nende riietust.

Valga haiglast öeldi, et seoses alajahtumisega patsiente neile toodud ei ole. «Saabunud on üksikud patsiendid, kellel alajahtumine oli kaasuv, näiteks ahjuküttega korteris elav inimene on kaotanud liikumisvõime,» märkis Valga haigla ülemõde Anastassia Org.

Ta lausus, et nende poole on pöördunud ka põletushaavadega patsiendid, kes seisundi tõsiduse tõttu on haiglaravile jäänud. «On olnud ka kukkumistraumaga patsiente, kuid nende arv ei ole suurem, kui teistel aastatel samal perioodil,» rääkis Org.

«Toetudes hiljutistele juhtudele soovitame mitte jätta tähelepanuta oma eakaid sugulasi ja naabreid, kelle terviseseisund võib ootamatult halveneda,» rõhutas Org.

Ta juhtis tähelepanu, et kindlasti tuleks kontrollida suitsuanduri korrasolekut, eriti kui elamises on ahjuküte. «Kustutamata sigarett võib samuti põhjustada tulekahju, mille tagajärgedega võitlevad nii päästjad kui meedikud,» sõnas Org.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles