Kas täiskasvanute värviraamatud on tervisele kasulikud?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandalate värvimisel on leitud stressi leevendav toime.
Mandalate värvimisel on leitud stressi leevendav toime. Foto: Panther Media

Värviraamatud pole enam mõeldud vaid lastele ning teadlased on leidnud, et värvimisel on rahustav mõju.

Esimesed täiskasvanute värviraamatud avaldati 2012. ja 2013. aastal ning sellest nišihobist on  saanud praeguseks trend, kirjutab CNN. Johns Hopkinsi ülikooli uurijate sõnul on värvimine alternatiiv meditatsioonile.

Ameerika kunstiteraapia ühingu sõnul on kunstiteraapia vaimse tervise eriala, kus kunsti tegemist kasutatakse uurimaks tundeid, lepitamaks emotsionaalseid konflikte, suurendamaks eneseteadvust, parandamaks käitumist ja sõltuvusi, arendamaks sotsiaalseid oskusi, suurendamaks enesekindlust ning vähendamaks ärevust. Seega tõmmataksegi sel juhul paralleele teraapiaga, mis ei ole aga ainult enda kohta õppimine ning enda arendamine, vaid see on ka väljendusvahend.

Samas tasub teada, et värviraamatute värvimine täpselt sama nagu kunstiteraapia. «Värvimist ei saa nimetada kunstiteraapiaks, sest sel juhul ei teki kliendi ja terapeudi suhe,» rääkis kutsetunnistusega kunstiterapeut Marygrace Berberian.

Täiskasvanute värviraamatute tervislik aspekt

Hoolimata sellest, et värvimine ja kunstiteraapia pole üks ja sama, on värvimisel mõju vaimsele tervisele. «Värvimisel on kindlasti terapeutiline potentsiaal vähendada ärevust ning suurendada keskendumise võimet,» ütles Berberian. Tema sõnul on uuringutest selgunud, et inimeste ärevuse tase langes näiteks erinevatest geomeetrilistest kujunditest koosnevate mandalate värvimisel. Niisama kritseldamisel stressi leevendavaid mõjusid ei leitud.

Nagu meditatsioon, aitab värvimine keskenduda vaid sellele protsessile ning teisi mõtteid eirata. See võib olla eriti kasulik inimestele, kes ei ole kunstiliselt väga andekad ega loovad. «Minu kogemus näitab, et need inimesed, kes on elus rohkem valvel, muutuvad värvides rahulikumaks. See tundub turvalisem ning tekitab tunde, et nad suudavad protsessi ohjata,» ütles Berberian.

Tasub teada, et vaimsete või emotsionaalsete probleemide korral on kasulikum värvida üksinda. Lihtsalt hobina võib seda aga teha lõbusaks ajaviiteks ka koos sõprade või perega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles