Oliiviõli ei pruugi olla võist tervislikum

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Või asendamine oliiviõliga ei pruugi vähendada südamehaigustesse jäämise riski.
Või asendamine oliiviõliga ei pruugi vähendada südamehaigustesse jäämise riski. Foto: Franck LODI/SIPA/Scanpix

Kuigi tarbijaid julgustatakse kõllastumata rasvhapete, nagu oliivi- ja päevalilleõli, kasutamisele, selgub hiljutistest uuringutest, et nende eelistamine võile ei pruugi vähendada südamehaiguste tekkeriski.

Teadlased töötasid Briti südameliidu jaoks läbi 72 uuringu tulemused, milles osales kokku üle 60 000 inimese ja leidsid, et dieedis või vereringes sisalduv küllastunud rasv ei ole seotud südameveresoonkonna haigustega, kirjutab Terviseuudised. Seetõttu ei ole või ja rasvhapped uurijate sõnul nii ohtlikud, kui varem arvati.

Küll aga on südamehaigustega seotud paljudes töödeldud toiduainetes sisalduvad transrasvad, mille kasutamist peaks rangelt reguleerima ja piirama. Tähelepanu tuleb pöörata ka sellele, et juustu, pirukate ja kookide söömine suures koguses ei ole siiski mõistlik, sest liigne küllastunud rasva tarbimine tõstab vere kolesteroolitaset ja suurendab südameveresoonkonna haiguste tekkeriski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles