Kodusünnitus päädis vastsündinu elustamisega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal tuli Postimehe andmetel pärast kodusünnitust elustada ühte Harjumaal ilmavalgust näinud last.

«See sünnitus oli küll planeeritud kodusünnitusena, aga mitte ühegi kodusünnituse reegli vastu selle planeerimise ega sünnituse käigus eksitud ei ole,» rääkis sünnitust vastu võtnud ämmaemand Ingrid Kaoküla. «Seda ikka juhtub, et mõned lapsed vajavad haiglaravi,» lisas kogenud ämmaemand. Emal terviseprobleeme ei ole, kuid laps vajas haiglaravi. Postimehe andmetel tuli vastsündinut elustada.

«Ma olen ainus kodusünnituse litsentsiga ämmaemand Eestis ja selliseid olukordi ei tule tihti ette. Minu elus ei ole seda varem kunagi ette tulnud,» ütles staažikas meedik.

Kodusünnitust planeerides arvestatakse Kaoküla sõnul ka sellega, kui kaugel on kodu lähimast sünnitusabi osutavast haiglast. «See, mis on määruses kirjas, on 30 km. Nende kodu kaugus oli 25 km,» rääkis ämmaemand. Ta lisas, et enamuses Eestis polegi seetõttu kodusünnitust võimalik planeerida, sest haigla jääb liiga kaugele. «Eks neid kohti, kus saab kodus sünnitada, jääb aina vähemaks sedamööda, kui sünnitusosakondi kinni pannakse,» tõdes ämmaemand.

Kuna laps viidi lastehaiglasse, siis ämmaemanda sõnul annab haigla selle juhtumi ilmselt ravikvaliteedi komisjonile uurimiseks.

Tallinna lastehaiglast kinnitati, et laps toodi nende juurde ravile.

Kodusünnitus seadustati Eestis 2014. aasta augustist ja alates 01.08.2014 on sünniregistri andmetel toimunud 51 haiglast väljaspool etteplaneeritud sünnitust. Sünniregistrit haldava tervise arengu instituudi teatel ei ole 2015. aasta andmed veel kõik registrisse laekunud. Tüsistuste kohta statistika puudub.

Harju maakohus karistas oktoobris tingimisi vangistusega tegevusloata ämmaemandana tegutsenud naist, kelle tegevus viis sünnitusel lapse surmani ja tõi sünnitajale kaasa raskeid vigastusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles