Talve kõige kardetum haigus on kohal

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohuse ninaga kodust välja minna ei tohiks.
Nohuse ninaga kodust välja minna ei tohiks. Foto: Jeremy Maude/picture alliance / moodboard

Eelmisel nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3210 inimest ja haiglatest on saabunud teave esimestest laboratoorselt kinnitatud gripijuhtudest.

Võib öelda, et gripp on kohale jõudnud, teatab terviseamet sotsiaalmeedias. Üldine arsti poole pöördunute arv terviseameti sõnul küll tavapärasest suurem ei olnud, aga osalt oli see tingitud koolivaheajast, mis lapsi kodus hoidis. Lapsi oli haigestunutest tavapärasest vähem: 42 protsenti. Grippi haigestus eelmisel nädalal kokku 46 ja haiglasse sattus selle tõttu viis inimest. Gripitaolisi haigestumisi registreeriti möödunud nädalal 78 korral.

Kokku on novembrist alates haiglasse viidud kümme inimest, neist viis viimasel nädalal. Haiglaravi vajavate inimeste arvu suurenemine viimasel nädalal ja laboratoorselt kinnitatud gripiviiruste kasv näitavad, et gripiviiruste levik on  alanud, kuigi tervikuna ei ole olukord veel kuigi tõsine.

Positiivse kinnituse saanud proovidest moodustasid gripiviirused 23,5 protsenti. Ligikaudu 72 protsendil juhtudest oli haigestumine seotud muude respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavate viirustega. Kokku on hooaja algusest laboratoorselt kinnitatud grippi 29 korral.

Terviseamet soovitab kõigil, kes ei ole end gripi vastu vaktsineerinud, köhivates ja nohuse ninaga inimestest eemale hoida. Neil, kes on ise haiged, soovitatakse ka kergete haigustunnuste ilmnemisel kodus püsida ja aevastades või köhides suu taskuräti või varrukaga katta. Terviseameti sõnul  põetakse gripp mõnedel juhtudel läbi kergemalt, kuid grippi püstijalu põdev inimene võib levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

Seepärast soovitab terviseamet ka üksnes mõnede haigustunnuste nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi ega peresid, kus kasvavad väikeseid lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed. Meeles tuleks pidada seda, et antibiootikumidega viiruste vastu ei saa.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel hinnati grippi haigestumuse intensiivsus keskmiseks Hollandis, Kreekas, Iirimaal, Maltas ja Põhja-Iirimaal. Ülejäänud Euroopa regiooni  riikides oli haigestumuse intensiivsus madal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles