Valitsus püüab piirata uute narkootikumide levikut

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edaspidi ei ole vaja ükshaaval piirata samasse ainerühma kuuluvaid narkootikume.
Edaspidi ei ole vaja ükshaaval piirata samasse ainerühma kuuluvaid narkootikume. Foto: Ove Maidla

Valitsus kiitis täna heaks seadusemuudatuse, mille tulemusel saab kiiremini ja paindlikumalt piirata uute narkootiliste ainete levikut ja käitlemist ning ennetada nende tarvitamisest tekkivaid probleeme.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul on uue regulatsiooni eesmärk vähendada uute narkootiliste ainete tellimist ja tarvitamist, kuna seni on ainete populaarsuse aluseks olnud muuhulgas nende kasutamise seaduslikkus, teatas sotsiaalministeerium.

Nii Eestis kui ka mujal Euroopa Liidus on uute ainete turule ilmumine ja levik tõusuteel. Seadusemuudatus aitab tõhusamalt piirata uute narkootiliste ainete levikut. Luuakse võimalus panna uued ained käitlemispiirangute all rühmadena, kuhu kuuluvad sarnase struktuurivalemiga ained. See tähendab, et edaspidi ei ole vaja ükshaaval piirata samasse ainerühma kuuluvaid aineid.

«Näiteks kui varem tuli turule uus sünteetiline kanep, pidi selle müüki ja levitamist eraldi piirama. Uue seadusemuudatusega on aga kõikide sünteetiliste kanepite müük ja levitamine automaatselt piiratud,» ütles Ossinovski.

Eelnevalt toimus uute psühhoaktiivsete ainete lisamine narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja ravimiameti ettepanekul üksikult. See oli sotsiaalministeeriumi sõnul aeganõudev protsess, mis kestis vähemalt kaks kuud ja tekitas olukorra, kus reageerimine toimus tagantjärele.

2013. aastal teatati Euroopa Liidus 81 uuest psühhoaktiivsest ainest ning 2014. aastal juba 101-st. Tegelik uute psühhoaktiivsete ainete hulk võib olla isegi suurem. Eelnõuga kehtestatakse 14 rühma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles