Moeröögatustega kaasaminemine võib lõppeda sooleelustiku väljasuremisega

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pudru söömine on kasulik, sest selles on palju kiudaineid.
Pudru söömine on kasulik, sest selles on palju kiudaineid. Foto: Frank May/picture-alliance/Scanpix

Kiudainetevaese toidu, antibiootikumide ja antibakteriaalsete seepide liigne tarvitamine võib viia inimese eluks vajalike soolebakterite massilise väljasuremiseni.

Kui kümneid aastaid tagasi märkis ühesilmaline aafriklaste eluolu edendav iiri kirurg Denis Burkitt, et erinevate rahvaste väljaheidete väiksuse ja haiglate suuruse vahel näib olevat selge seos, siis nüüd on selgunud, et tal võis teatud mõttes õigus olla, kirjutab ERR.

Kuigi tänaseks on selgunud, et kiudained, mida Burkitt süüa soovitas, ei ole kõiki maailma tervisehädasid raviv võluvahend, võib kiudainetevaese toidu söömine mõjuda laastavalt meie soolestikus elavatele bakteritele. Peale selle mõjutavad sooleelustikku ka teised uue aja nähtused nagu näiteks antibiootikumide sage tarbimine, paranenud hügieenitingimused ja keisrilõigete sagenemine.

Hiirtega tehtud katsed näitavad ka, et soolestikuelustikuga seotud probleemid võivad emalt lapsele edasi kanduda ja paari põlvkonna juures nii tõsiseks muutuda, et nende vastu aitab üksnes väljaheidetest tehtud roojapillide söömine. Kes tulevikus roojapille võtma hakata ei soovi, peaks rohkem tähelepanu pöörama nii tasakaalustatud toitumisele kui ka sellele, et antibakteriaalseid pesuvahendeid ja antibiootikume ei ole soovitatav pidevalt tarvitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles