Skandaal Rootsis: lastehaigla personal tegi haiglas sekskalendri jaoks pilte

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astrid Lindgreni lastehaigla
Astrid Lindgreni lastehaigla Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Rootslasi šokeeris hiljuti prestiiže Astrid Lindgreni lastehaigla personali sekskalender, mille jaoks töötajad tegid haiglas provotseerivaid pilte ka kohtades, kus tõenäoliselt on surnud nii mõnigi laps.

Lastehaigla tervishoiutöötajad tegid üksteisest haigla erinevates kohtades pilte ja panid neist kokku sekskalendri, mida müüsid kolleegidele, kirjutas Dagens Nyheter neljapäeva õhtul. See teade on levinud Rootsi meedias kui kulutuli ja tekitanud sotsiaalmeedias pahameeletormi. Reedel korraldas haigla juhtkond kriisikoosoleku.

«See on ilmselgelt kohatu ja märk väga halvast otsustusvõimest,» ütles Astrid Lindgreni lastehaigla osakonnajuhataja Svante Norgen Rootsi ajalehele Dagens Nyheter. 2016. aasta seinakalendri jaoks tehtud kaheteistkümnel pildil on personal näha meditsiiniõdesid ja –vendi väga väljakutsuvates poosides.   

Ühel pildil istub palja ülakehaga meessoost töötaja haiglavoodis kaksiratsa ühe naise kohal. Ühe teise pildi peal on näha tüsedam mees, kes istub meditsiiniaparaatides ja juhtmetest ümbritsetuna põlvili põrandal, kolmandal istub samas poosis põrandal üks noorem mees, kellel on käes puurid.

Kalender trükiti sajas eksemplaris ja seejärel said selle omanikuks aktsioonist osavõtnud ja nende perekonnad, ning seda müüdi ka intensiivosakonnas töötavatele kolleegidele. Kõrvaliste isikute seas kalendrit ei levitatud. Kalendri müügist saadud raha annetati heategevuseks, näiteks laste vähifondile ja klouni tegutsemiseks lastehaiglas.

Üks piltidel poseeriv haigla meessoost töötaja postitas ka pildi oma Facebooki lehel ja sai esialgu positiivset tagasisidet. «Nunnu…ma imestasingi, et mida sa seal haigla põrandal tegid, aga nüüd ma mõistan…aasta parim kalender,» kirjutas näiteks üks kasutaja. Teie nimetas piltide tegemist jällegi «lahedaks ettevõtmiseks».

Pärast asja avalikkuse ette tulemist said aga piltide tegijad nii sotsiaalmeedias kui ka mujal pahameeletormi osaliseks. «Ma eeldan, et on lapsi, kes on teinud nendes sängides oma viimased hingetõmbed. Kas selle kalendri üllitanud personal on peast täiesti soe?» kirjutab üks kasutaja. «See on üks kõige jäledamaid asju, mida ma näinud olen!» avaldab oma nördimust üks teine kasutaja, kes on veendunud, et pilte teinud töötajad peaks kohe lahti laskma. Ka paljud teised Facebooki kasutajad on seda teguviisi nimetanud haigeks naljaks ja täiesti kohatuks teguviisiks.

Kuid on ka neid, kes tunnevad lastehaigla töötajatele pigem kaasa. «Loomulikult on tegemist väga kummalise huumorimeelega, kuid mulle tundub, et sellest ei tõuse kahju mitte kellelegi teisele kui kalendri autoritele endile, kes rikuvad sellega oma mainet,» kirjutab üks sotsiaalmeedias tekkinud arutelus osalenu.

Haigla juhtkonna sõnul on tegemist esimese korraga, mil personal seesuguse üllitisega hakkama sai ja see jääb ka viimaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles