Logopeedid: mullu käivitunud teraapiafondi süsteem ei toimi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selgunud on kohalikud omavalitsused ja nende partnerid, kes asuvad erivajadusega laste abistamisel katsetama uut hindamise ja toe korraldamist. Fotol logopeedi kabinet.
Selgunud on kohalikud omavalitsused ja nende partnerid, kes asuvad erivajadusega laste abistamisel katsetama uut hindamise ja toe korraldamist. Fotol logopeedi kabinet. Foto: Sille Annuk / Postimees

Alates möödunud aastast saab perearst suunata patsiendi logopeedi vastuvõtule läbi teraapiafondi, kuid logopeedide hinnangul uus süsteem ei toimi.

«Logopeedide ridadest on terve aasta vältel kostunud häälekat nurinat, et uus süsteem ei toimi,» kinnitas Eesti Logopeedide Ühingu vanem Aaro Nursi, viidates alates 2015. aastast kehtivale süsteemile, mille kohaselt saab perearst suunata patsiendi logopeedi vastuvõtule läbi teraapiafondi, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.

«Kuna teraapiafondis on ressursse piiratult, siis on perearste, kes saadavad patsiendi logopeedi juurde näiteks 3–5 teraapiaseansiks, sest rohkem raha ei ole,» tõi Nursi välja ühe paljudest probleemidest, nentides, et sellises olukorras on perearst sunnitud oma rahakotti vaatama.

Rahalise ressursi piiratusest veelgi rohkem segab tõenduspõhist logopeedilist teraapiat tema hinnangul bürokraatia ja mitmete elementaarsete eeltingimuste mittetäitmine teenuse osutamiseks. Nursi toob välja e-haigusloo, mida tuuakse Euroopas suureks eeskujuks, kuid millele ligipääs on tegelikult spetsialistidele kinni ning asjaajamine seetõttu pärsitud.

«Moodsaid süsteeme kasutab üha rohkem arste, kuid tänasel päeval pole perearstil võimalik saata logopeedile digisaatekirja,» tõi Nursi näiteks, selgitades, et sellises olukorras on nii pahaaimamatu patsient segaduses, perearst ei saa aru, miks ei õnnestu saata e-saatekirja, logopeed peab kulutama aega bürokraatlikule asjaajamisele.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles