Vähifond ulatab selgi aastal õlekõrre haigekassa toeta jäänud inimestele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnimärgi kontrollimine.
Sünnimärgi kontrollimine. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Vähiravifond «Kingitud elu» on sel aastal ulatanud abikäe juba kuuele inimesele. Fond jätkab kolme inimese ravi finantseerimist ning panustab veel kolme haigekassa toetuseta jäänud inimese võitlusesse haigusega.

Fondilt saavad abi Tallinnas elav 41-aastane mees ja 49-aastane naine. Meest tabas mullu suvel seljavalu, mille põhjuseks pidas ta füüsilist tööd. Arsti juures aga selgus, et ühes neerus on kasvaja. Järgnes kiire lõikus, kuid sügisel leiti järelkontrollis kasvaja siirded mitmel pool üle keha. Viimaseks õlekõrreks oli ravim Sutent, mida haigekassa mehele erandkorras ei kompenseeri. Fond kindlustab mehele ravi esialgu kolmeks kuuks, panustades selleks kuni 11 000 eurot.

49-aastasele naisele, kes põeb rinnavähki, teeb fond kättesaadavaks ravimi Kadcyla, panustades selleks üle 12 000 euro. Kasvaja avastati naisel aasta tagasi, kui ta selgroolüli murruga ortopeedi juurde pöördus. Keemiaravi toimis ja suvel jätkas naine hormoontablettide võtmist. Sügisel tulid taas kehvemad uudised: uued siirded tuvastati maksast ja peaajust. 

«Fondi toetus annab võimaluse, et saaksin ikka veel kaua perega olla. Arvan, et lastele tähendaks see palju,» rääkis naine. 

Veel sai aasta alguses fondilt abi 68-aastane vanaema, kes vajab melanoomi jaoks ravimit Keytruda. Fond toetab naise võitlust enam kui 27 000 euroga. Silmaarst kahtlustas tal kae teket ja soovitas esialgu silmatilku. Hiljem aga diagnoositi tal melanoom ning silm eemaldati. Kui ilmnesid ka siirded teistes organites, lõppes haigekassa rahastusel ravi ning naise tütar pöördus fondi poole. 

Tütar räägib, et talle tuli ema diagnoos kolm aastat tagasi suure üllatusena, sest ta polnud varem tervise üle iialgi kurtnud. «On raske sõnadesse panna, mida fondi abi meile tähendab - see on sügav tänutunne kõikide annetajate ja fondi ees,» ütles ta. 

Ühtlasi jätkas vähiravifond jaanuari alguses kolme inimese toetamist, kes jätkavad tänu annetajatele mullu alustatud ning edukaks osutunud ravi.  65-aastane Lasnamäel elav mees jätkab võitlust leukeemiaga. Fond toetab meest enam kui 17 000 euroga ravimi Imbruvica ostmisel. 59-aastane mees Lääne-Virumaalt jätkab kilpnäärmevähi ravi preparaadiga Caprelsa, kuhu fond panustab ligi 9000 eurot.  Samuti jätkub 66-aastase Narvas elava naise melanoomiravi ravimiga Keytruda, mille ostmist toetab fond 17 000 euroga. 

2015. aastal toetas fond 50 inimese vähiravi, millesse panustas kokku ligi 470 000 eurot. Kokku laekus mullu annetustena ligi 635 000 eurot. 

«Kutsun igat Eesti inimest ja ettevõtet üles jõukohase annetusega toetama omade võitlust täisväärtusliku elu eest. Ka üheeurone püsiannetus igal kuul on väga oluline. Üheskoos saame kindlustada hädavajaliku ravi, lootuse ja elamisvõimaluse abivajajatele ka sel aastal,» ütles fondi juhataja Toivo Tänavsuu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles