Kuidas rahastavad perearstid vastsündinutega tegelemist?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinutele tehtavaid uuringuid saab rahastada uuringufondist.
Vastsündinutele tehtavaid uuringuid saab rahastada uuringufondist. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance/moodboard

Sotsiaalministeerium on tulnud välja algatusega, mille kohaselt peaksid kõik vastsündinud saama vajadusel perearsti või -õe koduvisiidi ja millega seoses kerkis üles ka küsimus, kuidas rahastab haigekassa seda, kui perearst tegeleb vastsündinuga.

Lapse sünd tuleb registreerida ühe kuu jooksul, kuid haigekassa arve saab uuele ilmakodanikule avada alles siis, kui lapsel on olemas nimi ja ema on teinud avalduse perearsti nimistusse, kirjutab Med24.

Lisaks sellele, et praeguse süsteemi järgi ei ole vastsündinu ametlikult veel perearsti patsient ka siis, kui perearst temaga juba tegeleb, käib rahaline arvestus patsientide eest kvartaalselt – pearaha arvestatakse vastavalt kvartali algusele eelneva kuu 15. kuupäeva seisuga nimistusse kantud kindlustatud isikute arvule.

Sellest tingituna hakkab perearst näiteks jaanuari alguses sündinud lapse eest pearaha saama alles 1. aprillist, mitte aga kohe pärast lapse nimistusse võtmist, selgitas haigekassa tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse juht Kertu Eensaar.

Kuid see ei tähenda, et beebidel jäävad vajalikud teenused saamata, sest vajalikke uuringuid saab teha uuringufondi abil, mis on 39 protsent pearahast ja mille kasutamine ei ole seotud konkreetse isikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles