Õudu tekitav uuring: kokaiin paneb aju ennast õgima

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokaiin.
Kokaiin. Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images

Hiljutisest uuringust selgub, et kokaiin võib ajus vallandada reaktsiooni, mis paneb aju ennast hävitama.

Ameerika Ühendriikides asuva John Hopkinsi ülikooli teadlased uurisid, kuidas mõjutab kokaiin autofaagia ehk eneseõgimise protsessi ajus ja avastasid õudusega, et see narkootikum võib panna ajurakud ennast õgima, kirjutab news.com.au.

Autofaagia on looduslik kontrollmehhanism, mis aitab tavaliselt keha puhastada ensüümide kaudu rakkudesse sattunud soovimatutest ainetest. Kuid värskest uuringust selgub, et kui hiirtele anda suur kogus kokaiini, siis hävitab eneseõgimise protsess nende aju.

«Autofaagia on justkui majahoidja, kes viib välja prügi ja rakk on justkui majapidamine, mis toodab pidevalt prügi,» selgitas uuringu läbi viinud teadlasterühma juht dr Prasun Guha. «Seega on autofaagia tegelikult väga hea asi, kuid kokaiin paneb majapidaja ära viskama äärmiselt vajalikke asju nagu mitokondorid, mis toodavad rakkude jaoks vajalikku energiat.» Teadlased leidsid märke kahjulikust eneseõgimisest ka nende hiirte ajus, kelle emale oli antud kokaiini tiinuse ajal.

Kuid teadlastel on ka hea uudis. Avastati, et kokaiini kirjeldatud mõju vastu võib aidata ravim nimega CGP3466B, mis on kliiniliste katsetuste teel heaks kiidetud Parkinsoni tõve ja motoneuroni haiguse ravimina. Kuid selleks, et kindlaks teha, kas see ravim võib aidata ka inimesi kokaiini kahjulike mõjude eest kaitsta, on teadlaste sõnul tarvis teha veel palju uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles