Ohtlik viirus Zika võib põhjustada tuhandete laste väärarengut

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika levib sääskedega.
Zika levib sääskedega. Foto: James Gathany/AP/Scanpix

Tuhanded Brasiilia emad on paanikas, sest Lõuna-Ameerikas levib kiiresti viirus, mis võib olla loodetele väga ohtlik, kuid millest mõne aja eest olid kuulnud vaid vähesed.

Miljonid brasiillased on nakatunud moskiitode kaudu levivasse Zika viirusesse, mis võib põhjustada mikrotsefaaliat, vahendab BBC. See haruldane arenguhäire pidurdab üsas loote kolju kasvu ja on tunduvalt tõstnud väärarenguga sündinud laste arvu. Hiljuti on mikrotsefaalia juhtude arv Brasiilias märgatavalt kasvanud ja nimetatud viirust on leitud ka pärast sündi surnud laste ajust.

Hinnanguliselt nakatus Brasiilias Zika viirusesse eelmisel aastal 1,6 miljonit inimest. Täpsed andmed sealsel terviseametil siiski puuduvad, sest ligikaudu 80 protsendil juhtudest ei kaasne haigusega märgatavaid sümptomeid. Keskmiselt 3–12 päeva möödumisel nakatumisest võivad tekkida küll palavik, liigesevalu ja iseloomulik lööve, kuid enamik viiruse ohvreist ei saa isegi aru, et on sellesse nakatunud.

CNN-i andmetel registreeriti Brasiilias eelmisel aastal üle 2400 mikrotsefaalia juhtumi, samas kui üleeelmisel aastal diagnoositi mikrotsefaalia vaid 147 korral. Praiba osariigis, kus Zikat esineb kõige rohkem, on see häire diagnoositud igal sajandal vastsündinul. Kuna tegemist ei tundu olevat juhusliku kokkusattumusega ja haiguse vastu puudub ka vaktsiin, siis on tuhanded lapseootel emad paanikas.

Rasedad naised püüavad viirusesse nakatumist iga hinna eest vältida. Selleks on vaja eemale hoida haigust kandvatest sääskedest. Seda teeb näiteks ka lapseootel 33-aastane Brasiilia arst Mariana Botelho. Ta kannab kogu aeg üksnes kinniseid jalanõusid, pikki pükse ja pika varrukaga pluusi ning kasutab vajadusel ka ohtralt sääsemürki.

«Ka minu mehest on saanud ekspert sääskede tapmise alal,» ütles Botelho. «Me sulgeme ka oma maja täielikult kella viieks, mil välja ilmub rohkem sääski.» Kui naine rasedaks jäi, ei teadnud ta veel, kui ohtlik Zika viirus olla võib, sest see oli peamiselt tuntud kui ühe vähemohtliku Denge palaviku vormi põhjustaja. «Kui ma oleksin teadnud, millega tegelikult tegemist on, siis oleksin ma lapse saamise tõenäoliselt edasi lükanud,» sõnas Botelho.

Zika palavik avastati 1947. aastal Ugandast Zika metsast ja see oli arenenud riikides vähe tuntud kuni 2007. aastani, mil toimus esimene haiguspuhang Mikroneesias asuval Yapi saarel. Pärast seda on see haigus levinud nii Vaikse ookeani saartel kui ka Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas. Brasiilias registreeriti esimesed juhtumid eelmise aasta kevadel.

Kuigi paljud brasiillased on veendunud, et Zika viiruse ja mikrotsefaalia vahel on seos, ei ole sealsed ametiasutused seda veel kinnitanud. Ka USA haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse andmetel ei ole seosel veel veenvat kinnitust. Mikrotsefaaliat võivad tekitada ka geneetilised häired, narkootikumide tarvitamine, punetised ja süüfilis.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles