Saksamaal saavad ettevõtted tervise edendamise eest preemiat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswageni tehas investeerib ergonoomikasse, sest see on kasulik.
Volkswageni tehas investeerib ergonoomikasse, sest see on kasulik. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Michael Drupp Saksamaa terviskindlustuse seltsist AOK Niedersachsen rääkis Tallinnas konverentsil «Tervisesõbralik töökoht», et ettevõtjate ja ka töötajate motiveerimiseks tervise edendamisel on seal sisse viidud preemiapunktide süsteem.


Preemiasüsteemil on mitu taset, millest esimesel makstakse tööandjale 100 eurot, teisel 150 ja kolmandale jõudes 175 eurot ühe töötaja kohta aastas. Selle tulemusel on töötajad rahul, vähenevad sotsiaalkindlustuskulud ja tõuseb ettevõtete tootlikkus, rääkis Drupp

Ta lisas, et ükski süsteem ega preemia ei toimi iseenesest, vaid ettevõtte juhtkond peab veenduma selle kasulikkuses ja integreerima selle muude tegevustega. Tähtis on kaasata töötajate eisndajaid, kes teavad kõige paremini, mis neile hea on. Oluline on ka sotsiaalse vastutuse aspekt.

Drupi sõnul tekitasid majanduslikult rasked ajad palju stressi tööohtadel. Tema sõnul sattusid paljud inimesed haiguslehele just pärast suuremaid koondamisi ettevõttes ja seeläbi kasvas töölt puudutud päevade arv. Ka juhtkond on sel juhul pinge all, sest töö tuleb ümber korraldada.

Suurimaks probleemiks töökohtadel on ka Saksamaal haigestumine luu- ja liigestehaigustesse. «Ega siis ilma asjata öelda, et ülemus istub kukil,» lausus Drupp. Sageduselt järgnevad südameveresoonkonna haigused.

Palju muret teeb elanikkonna vananemine ja seda enamuses Euroopa riikides. Ühe uuringu kohaselt puudusid üle 50 aasta vanused inimesed töölt 80 protsenti rohkem kui neist nooremad.

Tervise edendamiseks töökohal tuleb lisaks stressi vähendamisele ja selle positiivseks muutmisele vähendada suitsetamist, õpetada inimesi tervislikkult toituma ja sportima, sest üha suuremaks porbleemiks muutub ka ülekaalulisus. «Liiga palju räägitakse mobiiltelefoniga ja istutakse arvuti taga,» lausus Drupp.

Olulised on ka head suhted kollektiivis ja töötajate informeeritus ettevõttes toimuvast. Tähelepanu tuleks pöörata ka vanade ja noorte koostööle, sest kollektiivis leidub mõlemaid.

Terviseedendus peab haakuma ettevõtte üldiste eesmärkidega. Drupp tõi näite, et ehkki Volkswagen ei tooda tervist, vaid autosid, investeerib see suuri summasid ergonoomikasse, et töötajail mugav tööd teha oleks. «Iga investeeritud euro annab tagasi 2,5 eurot,» teadis ta öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles