Haigekassa: sotsiaalseid riske ei saa hinnata vaid tervishoiutöötajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haigekassa leiab sotsiaalministeeriumile saadetud vastuses vastsündinute koduvisiidi kohta, et sotsiaalseid riske ei saa hinnata ainult tervishoiutöötajad ning kõigile vastsündinutele ei pruugi olla otstarbekas koduvisiite teha.

«Haigekassa peab samuti tähtsaks ja toetab igati eesmärki, et vastsündinu jõuaks võimalikult kiiresti perearsti vaatevälja, mis peaks tagama vastsündinu tervisest lähtuvate riskide võimalikult varase märkamise. Peame oluliseks osaleda riiklikult kehtestatud tervisekontrolli juhendi väljatöötamisel, kus oleks selgelt välja toodud vastutuse ja korralduse piirid tervishoiu ja sotsiaalvaldkonna integreeritud lahenduse korral. Juhime tähelepanu, et sotsiaalseid riske ei saa hinnata ainult tervishoiutöötajad, vaid seda peaksid tegema sotsiaaltöötajad oma pädevuse piires, kaasates omakorda tervishoiutöötajaid,» selgitatakse kirjas.

Perearsti koduvisiit vastsündinu juurde üksinda ei taga haigekassa teatel kõigi sotsiaalsete riskide märkamist ega ka maandamist. Võimalike riskiperede väljaselgitamine peab toimuma koostöös sotsiaalsüsteemiga ning algama võimalikult varakult, juba enne lapse sündi.

Muudatusi tuleb haigekassa esialgsel hinnangul teha nii rahvastikuregistris, ravikindlustuse andmekogus kui ka perearstide infosüsteemis.

«Oleme arvamusel, et vajalik tulemus on saavutatav infotehnoloogiliste lahenduste muutmisega, mitte uute teenuste või arenduste ettevõtmisega. Vastsündinu registreeritakse automaatselt ema perearsti nimistusse juba sünnitusmajas, perearstini jõuab info vastsündinust kiire infotehnoloogilise lahenduse abil juba enne nimepanekut. Nii oleks võimalik teavitada perearsti koheselt lapse sündimisest läbi haigekassa ravikindlustatud isikute andmebaasi,» selgitati haigekassa kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles