WHO raport: kuus sammu laste rasvumise vastu võitlemiseks

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste ülekaalulisus on järjest tõusvam probleem.
Laste ülekaalulisus on järjest tõusvam probleem. Foto: SCANPIX

Laste rasvumise kõrvaldamisega tegeleva komisjoni sõnul on maailmas vähemalt 41 miljonit alla 5-aastast last, kes on ülekaalus või rasvunud. Nende raport toob välja 6 soovitust, mida riigid võiksid jälgida, et seda muuta.

2014. aastal loodi laste rasvumise kõrvaldamisega tegelev komisjon, et välja töötada plaan laste ülekaalulisuse ja rasvumise vastu (ECHO). Täna esitasid nad oma lõpparuande, milles toovad välja kuus tegevusala, millega tasuks valitsustel tegeleda, et lõpetada rasvumine lapseeas.

Komisjoni kaasesimees Sania Nishtar sõnas, et ülekaalulisus ja rasvumine mõjutab lapse elukvaliteeti. «Ülekaalulisel lapsel on palju rohkem füüsilisi ja vaimseid tõkkeid, aga ka terviseprobleeme,» kommenteeris Nishtar. «Samuti mõjutab rasvumine hariduse omandamist.»

Aruande kohaselt kasvab suur osa lapsi üles rasvunud ühiskonnas, mis julgustab kaalutõusu ja rasvumist. Väga suureks ülekaalulisuse põhjuseks on aruande sõnul karastusjoogid ja rämpstoit, eriti arengumaades.

ECHO kuus soovitust, mida riigid võiksid jälgida:

1. Soodustada tervislike toitude tarbimist

Rakendada programme, mis propageerivad tervislikku toitumist ning aitaksid vähendada ebatervislike toitude ja magustatud jookide tarbimist laste ja noorukite seas.

2. Propageerida füüsilist aktiivsust

Rakendada terviklikke programme, mis tõstaks laste ja noorte füüsilist aktiivsust ning vähendaks istuvat eluviisi.

3. Raseduseelne ning rasedusaegne hooldamine

Juhend, mis käsitleb raseduseelset ning sünnieelset ravi (selleks, et vähendada lapseea ülekaalulisuse riski ennetades madalat või liiga kõrget sünnikaalu, enneaegsust ning teisi rasedusega seotud komplikatsioone)

4. Varajasest lapsepõlvest jälgida toitumist ning füüsilist aktiivsust

Jagada juhiseid ja tuge tervisliku toitumise, une ja kehalise aktiivsuse kohta. Edendada lapse tervislikke harjumusi ja tagada, et lapsed kasvavad eakohaselt. Samuti arendada tervislikke harjumusi, nagu rinnaga toitmise propageerimine, suure rasva-, suhkru- ja soolasisaldusega toitude piiramine. Tervisliku toidu kättesaadavuse tagamine lastehoius.

5. Koolieas laste tervise jälgimine, toitumisnõustamine ja füüsilise tegevuse andmine

Rakendada tervislikke programme, et edendada tervislikke eluviise koolikeskkonnas. Tervise- ja toitumisnõustamine kooliealistele lastele ja noorukitele. Kehtestada normid koolitoidu kohta, kõrvaldada müügist ebatervislikud toidud ja joogid.

6. Kaalujälgimine

Pakkuda kaalujälgimise võimalust ning nõustamist ülekaalulistele lastele ja nende peredele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles