Eesti teadlased aitasid välja töötada potentsiaalset vähiravimit

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumide liigtarvitamine on lastele ohtlik.
Antibiootikumide liigtarvitamine on lastele ohtlik. Foto: SCANPIX

Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskus töötas koos partnerite ja Peterburi farmaatsiafirmaga Pharmsynthez välja emaka limaskesta hiliste staadiumite vähi ravimikandidaadi Virexxa, mille edasised arendamis- ja turustamisõigused müüdi hiljuti USA biotehnoloogiafirmale Xenetic Biosciences.

«Ravimikandidaat on hetkel viimastes kliiniliste uuringute staadiumis, et saada sellele kasutusluba USA Toidu- ja Ravimiameti poolt,» selgitas Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse juhataja Riin Ehin ja rõõmustas, et ajad, mil Eestis uusi ravimeid välja töötati, pole sugugi lõppenud.

Sõlmitud ostu-müügilepingu ühe osapoole ja uue ravimi väljatöötamisel osalenud Tallinnas tegutseva Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse juhataja sõnul on Virexxa ravimiuuringud kulgenud väga edukalt. Lepingu tulemusena hakkab Xenetic Biosciences (Lexington, Massachusetts) ravimit edasi arendama ja tootma Ameerika Ühendriikides. Tehingu hinda osapoolte kokkuleppel ei avalikustata.

Emaka limaskesta ehk endomeetriumi vähil puudub hetkel spetsiifiline ravi, samas puudutab see haigus ainuüksi Euroopas 25 000 patsienti aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles