Ohtlik viirus Zika jõudis Põhjamaale

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskiito
Moskiito Foto: SCANPIX

Reisilt saabunud Taani elanikult võetud ohtliku viiruse Zika proov osutus kohalike terviseametnike sõnul positiivseks.

Aarhusi terviseametnike sõnul reisis haigestunu Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, kus Zika-viirus praegu väga ulatuslikult levib, kirjutab väljaanne Reuters.

Miljonid brasiillased on nakatunud moskiitode kaudu levivasse Zika viirusesse, mis võib põhjustada mikrotsefaaliat, vahendas ka BBC. See haruldane arenguhäire pidurdab üsas loote kolju kasvu ja on tunduvalt tõstnud väärarenguga sündinud laste arvu. Hiljuti on mikrotsefaalia juhtude arv Brasiilias märgatavalt kasvanud ja nimetatud viirust on leitud ka pärast sündi surnud laste ajust.

Hinnanguliselt nakatus Brasiilias Zika viirusesse eelmisel aastal 1,6 miljonit inimest. Täpsed andmed sealsel terviseametil siiski puuduvad, sest ligikaudu 80 protsendil juhtudest ei kaasne haigusega märgatavaid sümptomeid. Keskmiselt 3–12 päeva möödumisel nakatumisest võivad tekkida küll palavik, liigesevalu ja iseloomulik lööve, kuid enamik viiruse ohvreist ei saa isegi aru, et on sellesse nakatunud.

Loe pikemalt ohtlikust haigusest siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles