Lugeja küsib: kas varem grippi põdenul võib olla immuunsus?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin. Foto: Panther Media / Scanpix

«Aastaid tagasi, puhangu ajal oli mul seagripp ja praegu ringleb see ju ka. Kas mul on grippi nakatunud inimesega kokku puutudes immuunsus või ei mõjuta see aastaid tagasi põetud seagripp enam midagi?» uuris lugeja.

Vastab terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Lugeja küsimusele peaks vastama, et nii ja naa. Tal võib olla säilinud immuunsus selle konkreetse gripitüve vastu, aga võib ka mitte. Kindlasti võib tema turvatunne olla mõne võrra suurem neist inimestest, kes pole gripiviirusega AH1N1 (seagripp) üldse kokku puutunud, ei läbipõdemise ega vaktsineerimise kaudu, aga öelda, et olge mureta, gripp teid ei ohusta, ei saa juba sellepärast, et A gripiviiruse kõrval on üsna palju liikvel ka B gripiviirust. Hooajalised gripivaktsiinid sisaldavad kolme viiruse komponenti, neist üks oli sel aastal kaitse viirus AH1N1 vastu ja alati on vaktsiinis ühe komponendina kaitse B gripi viiruse vastu. Nüüd on aga viirused juba laialt levinud, vaktsiin enam mitte nii laialt, mis tähendab, et kes õigel ajal vaktsiini kaitsmisele ei mõelnud, sel tõesti ei jää muud üle, kui hoida haigustunnustega inimestest kaugemale, pesta tihti käsi, süüa küüslauku ja säilitada rõõmus meel. Ehk on seegi kord aastatetagusest gripitantsust abi:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles