Zika viirus võib levida ka sugulisel teel

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sugulisel teel levivate haiguste eest kaitseb kondoom.
Sugulisel teel levivate haiguste eest kaitseb kondoom. Foto: SCANPIX

Kuigi Zika viirus levib peamiselt moskiitodega, võib see kanduda edasi ka sugulisel teel.

Professor Jonas Schmidt-Chanasit sõnul ei esine sugulisel teel levimist just sageli, aga sellega seostub siiski üks probleem, kirjutab dw.com. Probleem seisneb selles, et enamik nakatunud inimestest ei jää kunagi haigeks ega tea seetõttu, et nad kannavad haigust edasi. See muudab sugulisel teel levimise veidi tõenäolisemaks.

Zika viirus ei levi nagu Ebola – haiget inimest katsudes või suudeldes või haigustekitajate levimisel õhu kaudu. Zikat ei tohiks võrrelda ka HIViga, pidades seda nn uueks HIViks.

Zika viirus on siiski pigem moskiitode kaudu leviv haigus. See on kohandunud sääskedele ning see ei ole üldiselt oma loomulikus keskkonnas, džunglis inimestega kontaktis. Vastupidiselt HIVile pole Zika kohandunud inimestele ning ühelt inimeselt teisele kandumisele.

Schmidt-Chanasiti sõnul on see viirus peamiselt siiski nakkushaigus. Haiguse levimine vereülekandel on võimalik, nagu ka Zikaga seostatud teise sääskedega leviva haiguse Dengue palaviku puhul.

Kõrge nakatumisriskiga piirkondades tuleb testide vereülekandega seotud esemeid, et vältida viiruse edasikandumist. Nakatunud emad võivad anda viiruse edasi lapsele teda imetades.

Eksperdid on kõige enam mures sellepärast, kuidas kaitsta rasedaid naisi, ohjeldada viirust ja võidelda haigust levitavate sääskedega. 

Schmidt-Chanasit ütles, et Zika viirus võib tabada inimest üsna ootamatult. Haigus on jõudnud oma loomulikust keskkonnast, džunglist välja ning pannud eksperte muretsema sünnidefektidega imikute pärast, kellest paljud ei jää elama. Samuti tekitab Schmidt-Chanasitile muret täiskasvanuid ohustav neuroloogiline kahjustus.

Eesti terviseameti epidemioloogia nõunik Kuulo Kutsar on toonud välja, et haigust on võimalik ennetada peamiselt sääsehammustuste vältimisega riskipiirkondades viibimisel. Vaktsiini selle haiguse vastu ei ole. Rasedatel või rasedust planeerivatel naistel on soovitatav mitte külastada Zika viiruse nakkuse riskipiirkondi. Veredoonorluse ohutuse tagamise nõudest lähtudes ei võeta verd isikult 14 päeva jooksul pärast Zika viiruse riskipiirkondadest naasmist. Samuti ei võeta seemnevedelikku doonormehelt 28 päeva jooksul pärast Zika viirusnakkuse riskipiirkondadest naasmist.

Kutsari ülevaadet Zika viirusest saab lugeda terviseameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles