Inimestel tekib teadmatusest lennujaamades probleeme

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti toll on konfiskeerinud rahusteid.
Eesti toll on konfiskeerinud rahusteid. Foto: Toomas Huik

Kuigi see kord kehtib juba aastaid, jäävad Eesti  inimesed võõrsil hätta, kui toll leiab nende kotist narkootilisi või psühhotroopseid ravimeid ja neil puudub nõutav luba ravimitega reisimiseks.

Tihedalt reisiva Anna sõnul on kontroll mõnes Euroopa lennujaamas väga karm. «Näiteks Frankfurdis on väga suur tõenäosus, et sul tekib probleeme, kui sul pole tõendit, et see rahusti on just sulle välja kirjutatud.  Kuuldavasti on nii mõnedki pidanud viimases hädas ravimiametisse helistama, et saada kiires korras vajalik Schengeni tõend,» rääkis naine.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Liis Prii sõnul on ette tulnud, et amet annab nö viimasel hetkel ravimite kaasavõtmiseks loa/tunnistuse. «Aga see ei ole mure. Oluline on, et inimesed teadvustaksid, et ravimitega reisides võib olla vaja arsti teatist või  ravimiameti luba/tunnistust,» rõhutab ta.

Ravimiameti loa vajadus oleneb kaasa võetavast ravimist, ravimite kogusest ning kohast, kuhu ja läbi milliste riikide reisitakse. Näiteks, kui narkootilised või psühhotroopsed ravimid on kaasas reisides Schengeni riikidesse või reisil läbitakse neid riike, siis tuleb alati taotleda Schengeni tunnistus. Teistesse riikidesse reisides piisab ühe kuni 30 ühikut või 25 ml sisaldava pakendi kaasa võtmisel arsti retseptist või teatisest, suurema koguse puhul on vajalik ravimiameti luba.

 «Luba ravimitega reisimiseks antakse reisi ajaks, Schengeni tunnistuse maksimaalne kehtivusaeg on 30 päeva. Luba või tunnistus antakse alles siis, kui ravimid on välja ostetud, et vältida ebaseaduslikult soetatud ravimite üle piiri viimist,» selgitas Prii. Ta rõhutas, et loa saamine ei ole keeruline ega aeganõudev. Seda on võimalik taotleda interneti teel ja ravimiamet väljastab loa kiiresti, st reeglina järgmiseks tööpäevaks. «Soovitame loa taotlemist mitte jätta viimasele hetkele, sest loa kättetoimetamine postiga võtab oma aja, mistõttu võiks luba  taotleda vähemalt  viis tööpäeva enne reisile minekut,» ütles ametnik.

 Ravimiamet nõustab igapäevaselt reisijaid nii loa vajaduse kui taotluste esitamise osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles