Kas väikelast gripi vastu vaktsineerida on ohutu?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin kaitseb lapsi haiguse eest.
Gripivaktsiin kaitseb lapsi haiguse eest. Foto: Denis Charlet /AFP / Scanpix

Perekoolis selgitas noor arst emadele, et lapse iga-aastane gripi vastu vaktsineerimine on kasulik ja ohutu, sest see aitab organismi kaitsta paljude haigusetekitajate vastu.

Noor arst selgitas, et põhjus, miks gripivaktsiin ei anna eluaegset kaitset, on haiguse tüvede muutlikkus ja mida rohkem aastaid järjest ennast vaktsineerida lasta, seda rohkemate tüvede vastu kokkuvõttes kaitse tekib, kirjutab Terviseuudised.

Kuigi on väidetud, et vaktsineerimine on nõrga immuunsüsteemiga organismile kurnav, siis tuleks tähelepanu pöörata sellele, et inimese immuunsüsteem peab iga päev kujundama vastuse sadadele uutele antigeenidele, millega ta kokku puutub, mistõttu üks vaktsiinist saadav antigeen lisaks ei muuda olukorda.

Nõrgestatud immuunsüsteemiga inimese jaoks võivad ohtlikud olla küll elusvaktsiinid, mille puhul on oht, et nõrgestatud mikroob suudab organismis, kus immuunvastus ei ole piisav, ikkagi haiguse tekitada, kuid gripivaktsiin on komponentvaktsiin, mis sisaldab üksnes gripiviiruse pinnavalke, mitte nõrgestatud ega surmatud haigustekitajaid.

Teine äärmus on inimesed, kellel vaktsiini mingi komponendi suhtes tekib raskete süsteemsete nähtudega allergia ja kellele ei tohi sama vaktsiini rohkem manustada, kuid  sellised tõsised allergilised reaktsioonid vaktsiinile on ikka väga harvad – lokaalne punetus ja valu süstekoha ümbruses ei ole kuidagi ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles