Kolmveerand Eesti elanikest ei ole HIV-testi teinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid.
Aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid. Foto: SCANPIX.

75 protsenti Eesti elanikest ei ole kunagi teinud HIV-testi. Samas on meil 12 000 HIV-positiivset, kelle seast umbes 4000-5000 ei tea oma nakatumisest ning võivad seetõttu viirust enesele teadmata edasi levitada.

Ainus võimalus HI-viirusse nakatumisest teada saada on teha HIV-test, mis on Eestis kõigile tasuta ja anonüümselt kättesaadav. Testimine peaks kuuluma oma tervisest hooliva inimese jaoks sama tavaline kui perearsti külastamine, teatas

Eesti HIV-positiivsete võrgustiku juht Igor Sobolev rõhutas, et iga inimene peab teadma oma HIV-staatust, sest ainult lootusest ei piisa. Eestis on efektiivne HIV-vastane ravi olemas ja tasuta kõigile, kuid kriitilise tähtsusega on õigeaegne testimine ja ravi alustamine.

Eestis kannab HIV-d iga 80. tööealine elanik.

Koalitsiooni «Ettevõtted HIV vastu» asutajaliikme, Swedbanki personalidirektori Signe Kaursoni sõnul on väga oluline näha HIV leviku taga olevaid laiemaid majanduslikke ja sotsiaalseid aspekte. «Eestis on 1,45 protsenti HIV-positiivsetest vanuses 15-49 aastat, mis tähendab ligikaudu 6000 potentsiaalset töötajat. Neid töökäsi on ühiskonnal väga vaja ning meie peame olema neile inimestele toeks. Nakatumise faktid on aga endiselt kurvad. HIV ei ole enam kitsa sihtrühma teema, pooled nakatumistest leiavad aset sugulisel teel.»

Täna on aidsi vastu võitlemise päev, mil HIV-positiivsete toetuseks ning enda tervisest hoolimise märgiks kantakse rinnas punast linti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles