Kuidas saada nohust lahti?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli kesklinna apteegi juhataja Anne Viidalepa sõnul võib ravimata nohu minna üle põskkoopa- või keskkõrvapõletikuks, mistõttu tuleks selle leevendamiseks appi võtta ravimid ning rahulikult kodus ja soojas püsida.


«Öeldakse, et nohu ravi kestab seitse päeva ja kui ei ravi siis põed nädala. Tänapäeva ravimid ja ka alternatiivsed ravimeetodid aitavad nohu korral enesetunnet oluliselt parandada,» ütles Viidalepp.

Nohu korral soovitas apteeker rahulikult kodus ja soojas olla kasvõi sellepärast, et mitte nakatada kolleege. Raviks kasutatakse limaskesta turset vähendavaid peamiselt ksülometasoliini sisaldavaid ninapritse või -tilku. Need takistavad ka bakterite limaskestale püsimajäämist.

«Eelistada võiks ninaspreisid, mis jaotuvad limaskestal ühtlaselt ja ei voola välja. Kuid kasutada ei tohiks neid üle viie päeva kuna võib tekkida ninakinnisuse tunne, mis sunnib ravimit pidevalt uuesti kasutama,» selgitas Viidalepp. Mõned apteekrid aga ei soovita kangeid ninapritse üldse kasutada, sest need kuivatavad liigselt nina limaskesta.

«Sudafed tablettidel on samuti nina limaskesta turset vähendav toime. Neid ravimeid ei soovita kasutada ateroskleroosi, maksa-ja neeruhaiguste esinemisel ja kõrge vererõhuga patsientidel,» lisas apteegi juhataja. Kuna Sudafed tabletid võivad põhjustada kesknärvisüsteemi erutust, mistõttu ei soovitanud Viidalepp neid kasutada enne magamaminekut.

«Ohutumad on ravimtaimi sisaldavad Sinupret tilgad või tabletid, mis vedeldavad nina sekreeti, omavad turset alandavat toimet ja taastavad limaskesta kaitsevõimet,» selgitas farmatseut.

Nina võib loputada ka meresoola sisaldavate spreidega, mis on ohutud. «Meresoola hüpertoonilised lahused sobivad ninakinnisuse leevendamiseks ja isotoonilised lahused limaskesta niisutamiseks ja sekreedi vedeldamiseks. Kodus võib nende lahuste tegemine olla keeruline sest toimiv kontsentratsioon peab olema täpne,» lisas Viidalepp.

Nina välispidine soojendamine näiteks sooja meresoola kotiga või keedetud munaga või soe jalavann sinepipulbriga sobib naise sõnul siis, kui inimene tunneb ennast pärast seda paremini. «Samuti võib kasutada eeterlikke õlisid nagu teepuu, eukalüpt, mänd, piparmünt aroomilampides ja sisse hingamiseks,» lisas ta.

Viirusevastase toime saavutamiseks võib proovida ka küüslauku ja sibulat süüa. Eriti nohu algfaasis. «Samas ei soovita ma neid ninna asetada kuna see võib olla valulik ja liigselt ärritada kahjustunud limaskesta,» ütles Viidalepp.

«Kui tunnete, et olete külma saanud ja nohu ei jää tulemata siis kohe oleks mõistlik tarbida lisaks suuremates annustes C-vitamiini ning E-vitamiini,» ütles ta, ning lisas: «Õige nohuravimi valikul kasutage alati apteekri abi, kuna ravimite kasutamise, kõrvaltoimete ja koostoimete teadmine on väga oluline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles