Eesti arstid käisid Etioopiast songalõikusi tegemas (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna suur osa etiooplasi tegeleb raske füüsilise tööga, siis esineb neil rohkem songasid.
Kuna suur osa etiooplasi tegeleb raske füüsilise tööga, siis esineb neil rohkem songasid. Foto: Mulugeta Ayene/AP/Scanpix

Neli Eesti arsti tulid tagasi kirurgide puuduse all kannatavast Etioopiast, kus eestlased andsid inimestele plaanilist kirurgilist abi ja õpetasid kohalikku meditsiinipersonali.

Kokku kaks nädalat Etioopias olnud Eesti arstid keskendusid seal songalõikusele, sest peamiselt raske füüsilise tööga tegelevatel aafriklastel esineb keskmisest rohkem songasid ning riigis napib arste, kes songalõikustega hakkama saaksid, vahendab ERR.

Kolleegidega missioonil viibinud Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogilise ja üldkirurgia keskuse juhataja Jüri Teras selgitas, et Etioopias on peamine probleem arstide vähesus: riigis on 90 miljonit elanikku, kuid väidetavalt alla kolmesaja kirurgi, kes on tavaliselt koondunud Addis Abebasse või pealinna.

Tease sõnul on songalõikused üsna lihtsad ja Eesti arstidele püüti tuua ka muid, raskemaid operatsioone, kuid kuna haigla infrastruktuur ja taastusravi süsteem on hoopis teistsugused kui Eestis, ei pidanud arstid turvaliseks väga keeruliste operatsioonide tegemist Sodo linnas, kus nad kohalikele meedikutele abiks olid.

Eesti arstid käisid Etioopias Suurbritannia meditsiiniabi organisatsiooni Hernia International missiooniga ja kaamera tagant jälgis missiooni ka filmimees Ilmar Raag.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles