Rinnavähi riski vähendab üllatav tegur

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noores eas kiudainerikaste toitude söömine võib alandada naiste rinnavähki haigestumise riski.

Teadlaste grupp Maryam Farvidi juhtimisel leidis läbi viidud uuringus, et rohke kiudainerikaste toitude söömine noorukieas ja varases täiskasvanueas võib vähendada naiste rinnavähi riski kuni 13 protsenti, vahendab Medical News Today.

Alates 1991. aastast küsitleti nelja aasta jooksul naisi vanuses 27-44 aastat, uurides eelkõige nende toitumisharjumusi. 1998. aastal keskenduti naiste toitumisele keskkooliajal. Farvid ja tema kolleegid analüüsisid küsitluse põhjal naiste kiudainete tarbimise rohkust ning hindasid ka rinnavähi esinemissagedust vastanute seas.

Selgus, et 10 grammi kiudainerikast toitu päevas võib vähendada rinnavähi riski ligi 13 protsenti. Naistel, kes tarbisid nooremas eas palju kiudaineid, on 16 protsenti madalam risk haigestuda rinnavähki ning 24 protsenti madalam risk haigestuda premenopausaalsesse rinnavähki.  Lisaks sai selgeks, et puu- ja köögiviljades sisalduvad kiudained vähendavad rinnavähi riski enim.

Kuigi veel on ebaselge, miks kiudainerikas toitumine rinnavähi riski vähendab, oletatakse, et kiudained vähendavad kõrget östrogeeni taset, mis on haigestumise puhul suureks riskifaktoriks.

Lisaks rinnavähi riski vähendamisele ennetab kiudainerikas toitumine ka haigestumist kopsuhaigustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles