Arst: nohuga ei tohiks teiste hulka minna

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eero Merilind.
Eero Merilind. Foto: Liis Treimann

Perearst Eero Merilind ütles, et nohuga pole soovitav tööle minna ja kui enesetunne väga halb, kirjutab arst välja töövõimetuslehe.


Vahel kaasnevad nohuga lihas- või peavalud ning enesetunne võib väga kehvaks minna. Sel juhul peaks inimene koju ennast ravima jääma.

«Viimasel ajal on probleem pigem selles, et töölt ei taheta päevagi puududa,» sõnab Merilind. Ta soovitab siiski esimesel paaril-kolmel päeval teiste sekka minekust hoiduda.

Kui aga aevastav inimene siiski tööle läheb, peaks nii tema kui lähimad töökaaslased maski kasutama. Kindlasti tuleks sel juhul ka käsi sagedasti desinfitseerida. Selle tarvis peaks tualettruumis vastav vedelik olema.

Nohu puhul ravitakse tegelikult sümptomeid. Samas tuleb jälgida, et palavik liiga kõrgeks ei läheks. Enamasti saab organism ise nohuga hakkama, aga see võtab aega vähemalt viis kuni seitse päeva.

Hullem on asi siis, kui tekivad tüsistused, milleks võib olla väikestel lastel keskkõrvapõletik, suurtel põskkoopapõletik, bronhiit või koguni kopsupõletik.

Merilinnu sõnul on nohu iseenesest väga keeruline haigus, mida paljudel juhtudel ravitakse kirurgiliselt. Näiteks võib suusatajatel, aga ka teistel, kes meie kliimas palju külmas õhus viibivad, nina limaskest nii paksuks muutuda, et õhk ei käi enam korralikult läbi, mistõttu tuleb seda õhemaks lõigata. Kroonilise nohu põhjuseks võib olla ka nina kõver vahesein, mis samuti operatsiooni vajab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles