Kuidas kindlustada ennast suusareisil õnnetuste vastu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusamo suusamägi Soomes.
Kuusamo suusamägi Soomes. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Suusahooaeg on algamas, lisaks kodustele radadele minnakse järsemaid nõlvu ja suuremaid kiirusi otsima ka piiri taha, kus aga võib nij mõndagi juhtuda, milleks tasub valmis olla.


Suured suusamäed sarnanevad oma rahvarohkuse ja suurte kiirustega autoliiklusele linnatänavatel. Kui autos ümbritsevad sõitjaid turvapadjad ja tonnide kaupa terast, mis õnnetuse tagajärgi pehmendavad, siis suusatajatel on kokkupõrke korral peale kiivri loota vaid iseenda osavusele ja heale õnnele.

Suured suusamäed on ohtlikud

«Nii nagu autoga liigeldes on liikluskindlustus kohustuslik, võiks tervisekindlustus olla samamoodi kohustuslik suurtel suusamägedel, mille riskitase inimese elule ja tervisele on igati võrreldav autoteedega,» ütles D.A.S. Õigusabikulude Kindlustuse ASi juhatuse liige Maiko Kalvet.

Euroopa ravikindlustuskaart tagab vaid erakorralise arstiabi
Kui teil on riiklik ravikindlustus, on kiireimaks ja lihtsaimaks viisiks vormistada haigekassa kontorites või interneti teel Euroopa ravikindlustuskaart. See kehtib kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides ning lisaks veel Islandil, Liechtensteinis, Norras ja ka Šveitsis.

Ravikindlustuskaart annab õiguse saada arstiabi võrdsetel tingimustel sealses riigis elavate ravikindlustatud inimestega. Arstiabi ei ole siiski päris tasuta – enamasti on igas riigis patsiendi omavastutustasud, mis tuleb haigel endal maksta, näiteks visiidi- ja voodipäevatasu.

Kindlasti ei hüvitata transpordikulusid õnnetuspaigast haiglasse, normhindadest kallimat ravi, suusaküla erakliiniku teenuseid ega kodumaale tagasipöördumise lisakulusid.

Paljudes Euroopa riikides domineerib erameditsiin, kus ravikindlustuskaart ei kehti. Samas on ka riiklikke haiglaid, kus inimene peab raviarvete eest tasuma kohapeal ise. Tehtud kulutusi ei kompenseeri Eesti haigekassa aga kohe. Pärast raviarvete tasumist tuleb Haigekassa filiaalis kohapeal täita kahjuavaldus, mis saadetakse koos originaaldokumentidega riiki, kus kahjujuhtum toimus.

Seejärel otsustab kohalik pädev asutus, milline osa tehtud kulutustest kuulub hüvitamisele ja milline mitte. Seejärel saadetakse otsus koos dokumentidega tagasi Eestisse, misjärel haigekassa hüvitab ravikulud. Kõik see võtab aga märkimisväärselt aega.

Tähtsaim reisikindlustuse osa - tervisekindlustus

Soovitatav on sõlmida kindlustusfirmas reisikindlustus- ja tervisekindlustusleping, mis sõltuvalt tingimustest tehtud lisakulutused kompenseerib. Lisaks korvatakse ka pagasi kadumisest ja reisitõrgetest tingitud kahjud.

Tervisekindlustust saab sõlmida ka eraldi, kuid tuleb arvestada, et kõikidel kindlusfirmadel on oma reeglid selle kohta, mis kuuluvad kindlustatavate riskide alla ja mis mitte.

Üldreegel on see, et kindlustusjuhtumiks loetakse ootamatut ägedat haigestumist ning õnnetusjuhtumit nagu luumurrud ja muud traumad. Hüvitatakse ambulatoorse- ja haiglaravi kulud, transpordikulud arsti juurde ja tagasi, ravimikulud ning vigastatu või haige Eestisse toimetamise kulud.

Näiteks kui murrate suusatades õnnetul kombel jalaluu, siis tuleb teile appi kohalik mäepäästeteenistus. Nemad hoolitsevad selle eest, et saaksite mootorkelgu või helikopteri abil haiglasse toimetatud. Ühe sellise päästeaktsiooni kulud on väga suured, sinna lisanduvad veel tasu haiglaravi eest, ravimid ning võib olla ka uue lennupileti ostmine Eestisse tagasisõiduks.

Kindlasti tuleks sobivat kindlustusseltsi ja -toodet valides tähelepanelikult lugeda kindlustustingimusi ning teavitada kindlustusseltsi enne lepingu sõlmimist, et minnakse suusareisile.

Kui reisikindlustuse pakkuja kindlustusjuhtumi korral hüvitisest keeldub ning põhjendus tundub kindlustustingimusi lugedes kahtlane, tasub kindlasti küsida õigusalast nõu. Vahel ei nõustuta kindlustushüvitist enne välja maksmast, kui klient on asja andnud kohtusse.

Kuna kohtuvaidluse pidamine on üldjuhul väga kulukas, tasub kaaluda õigusabikulude kindlustuse sõlmimist, sest siis katab juba kohtuskäimise ja ka kohtuvälise kokkuleppe saavutamise kulud kindlustusselts.

Ekstreemsportlased vastutavad ise

Enamik kindlustusseltse on lisanud lepingusse punkti, mille põhjal ei kuulu hüvitamisele kahjud, mis on tekkinud harrastades mitmesuguseid seiklusspordialasid. Lisaks mägimatkamisele, moto- ja lennuspordile, ratsaspordile, võitluskunstile kuuluvad sinna alla ka talvespordialad, mida harrastakse väljaspool suusakeskuse märgistatud radasid.

Ekstreemsportlastele võib lahenduseks olla mõnede suusakeskuste poolt koos tõstukipiletiga pakutav kohalik riskikindlustus. See tagab kiire ja sujuva mäeteenistuse abi ning mitmeid teisi hüvitisi. Igal juhul tasub kohapeal sellise riskikindlustuse tingimuste kohta infot küsida ning selle vajalikkust kaaluda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles