Pevkur: laste ja noorte rasvumisest võib saada probleem

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotisaalminister kardab laste ja noorte ülekaalulisuse probleemi esilekerkimist. Pildil koolilapsed talvesporti tegemas.
Sotisaalminister kardab laste ja noorte ülekaalulisuse probleemi esilekerkimist. Pildil koolilapsed talvesporti tegemas. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Sotsiaalminister Hanno Pevkur tõi täna riigikogu ees kõneldes välja vajaduse tegeleda rohkem laste ja noorte tervisekäitumisega, sest tulevikus võib üheks oluliseks probleemiks saada ülekaalulisus ja rasvumine.

Ministri sõnul on ülekaalulisus probleemiks just noorema elanikkonna seas. Viimastel andmetel on Eesti kooliõpilaste seas praegu ülekaalulisi lapsi ehk neid, kelle kehamassiindeks jääb vahemikku 25-29, kümme protsenti. Lisaks on kahel protsendil kooliõpilastest probleeme kõrgenenud vererõhuga.

Märkimisväärset rasvumisprobleemi ehk inimesi, kelle kehamassiindeks ületaks 30, Eestis veel pole, kuid Pevkuri sõnul on trend sinnapoole olemas. Seetõttu on ministri sõnul äärmiselt oluline tegeleda noorte tervisekäitumise ja terviseõpetusega. Samuti märkis ta, et palju sõltub selles osas kodust ja koolist ning avaldas heameelt selle üle, et terviseõpetuse maht on uues õppekavas tõusnud.

Jäergmise aasta prioriteetidena tõigi minister muu hulgas välja noorte ülekaalulisuse ennetamise ning erinevate toitumise-liikumise kampaaniate korraldamise, koolitoiduprogrammi ning huvitegevuse toetamise. Viimane on Pevkuri hinnangul oluline seepärast, et saada lapsed ja noored arvuti tagant välja liikuma ja aktiivselt tegutsema.

Fraktsioonide esindajatest käsitles laste tervisega seotud teemat IRLi esindaja Liisa-Ly Pakosta ja tema sõnul võiks Eesti ehk võtta eeskuju Suurbritanniast, kus kehalise kasvatuse tunnid toimuvad igal koolipäeval, või siis põhjanaabritelt, kus antakse ka kehalises kasvatuses kodutöid.

Reformierakondlane Imre Sooäär käis ka välja mõtte, et miks ei võiks Eesti tippkokad võtta koolilaste toidulaua parandamiseks ette sarnaseid programme nagu briti telekokk Jamie Oliver. Hanno Pevkur vastas selle peale, et ta on Tervise Arengu Instituudi direktori Maris Jessega sel teemal rääkinud ning võimalus taolise ettevõtmise korraldamiseks on olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles