Lahutati noorimad siiami kaksikud

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiami kaksikud erinevad teistest ühemunaraku kaksikutest selle poolest, et nende nahk ja organid on üksteise külge kasvanud.
Siiami kaksikud erinevad teistest ühemunaraku kaksikutest selle poolest, et nende nahk ja organid on üksteise külge kasvanud. Foto: China Stringer Network /Reuters / Scanpix

Viis kirurgi, kaks õde ja kuus narkoosiarsti lahutasid edukalt ajaloo kõige nooremad siiami kaksikud.

Maya ja Lydia sündisid Berni haiglas möödunud aasta detsembrikuu teisel päeval, kirjutab veebiväljaanne The Local.  Kaks kuud enne õiget aega koos kolmanda õe Kamillaga sündinud siiami kaksikute maks ja rind olid kokku kasvanud.

Selleks, et Maya ja Lydia ellu jääksid, asusid Šveitsi arstid kiiresti tegutsema. Nad panid kokku viiest kirurgist, kahest operatsiooniõest ja kuuest narkoosiarstist koosnenud meeskonna, kes lahutas kaksikud üksteisest kaheksa päeva vanuselt.

Kaksikute olukord oli esialgu stabiilne ja arstid kavatsesid neil esialgu sünnist toibuda lasta, et nad siis paari kuu pärast üksteisest lahutada. Kuid ühe nädala möödudes halvenes laste tervislik seisund tunduvalt. Üks kaksikutest kannatas kõrgvererõhutõve ja teine vastupidiste sümptomite käes. Mõlema kõigest 1,1 kilo kaaluva beebi seisund oli kriitiline ja arstide hinnangul oli neil ellujäämiseks ainult üks võimalus: eelmise aasta 10. detsembril sooritati operatsioon, mida nii väikeste imikutega ei olnud veel kunagi tehtud. 

Operatsiooni teostamist juhtis Genova ülikooli haigla pediaatriliste operatsioonide osakonna juht Barbara Wildhaber, kelle sõnul oli maksa eraldamine mõlema beebi jaoks väga raske. «Arvestasime sellega, et mõlemad lapsed võivad surra,» ütles Wildhaber ajalehele Le Matin Dimanche. Seda suurem oli arstide rõõm, kui operatsioon õnnestus. «See oli imeline! Ma jään seda terve elu mäletama,» ütles Wildhaber.

Pärast operatsiooni on Maya ja Lydia hästi toibunud, kaalus juurde võtnud ja hakanud ka rinda võtma. Nad kuuluvad üksnes 200 lahutatud siiami kaksiku hulka, kes praegu terves maailmas elavad.     

Siiami kaksikuid sünnib maailma väga harva. Marylandi ülikooli meditsiinikeskuse andmetel sünnib üks siiami kaksikute paar 200  000 elusalt sündinud lapse kohta. Umbes pool neist sünnib surnuna ja ellujäämise tõenäosus on 25 protsenti. Tegemist on ühemunaraku kaksikutega, kelle nahk ja siseorganid on omavahel ühenduses. Tervete kaksikute puhul jaguneb munarakk kaheks, kuid siiami kaksikud jäävad teineteisega osaliselt ühendatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles