Viis haigust, mis võivad lootele ohtlikud olla

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus.
Rasedus. Foto: SCANPIX

Lisaks Zika viirusele leidub ka teisi haigustekitajaid, mis võivad loote arengule kahju teha.

Väljaanne Deutsche Welle tõi välja viis nakkushaigust, mis võivad olla lastele ohtlikumad kui täiskasvanutele.

Punetised

Seda peetakse tavaliselt lastehaiguseks. Sümptomiteks on nahalööve, lümfisõlmede suurenemine, kuni 38-kraadine palavik ja väsimus. Haigust põetakse üldiselt kaks nädalat ning pärast põdemist tekib eluaegne immuunsus.

Punetised levivad piisknakkusena. Rasedal punetisi põdeval naised võivad haigustekitajad kanduda ka lootele ning tekitada sündimata lapsele südamerikkeid ning kurdiks või pimedaks jäämist. Mida varasem on rasedus, seda suurem on risk tõsiste väärarengute tekkeks. Esimesel raseduskuul on väärarengute tõenäosus 50 kuni 60 protsenti. Seejärel risk järk-järgult väheneb. Kui rase naine haigestub pärast neljandat raseduskuud, on 20-protsendiline tõenäosus, et laps jääb samuti sellesse haigusesse. Seejärel kannatavad väärarengute all 3,5 protsenti sündimata lastest.

Arstid soovitavad kõigil, kes pole punetisi põdenud või vaktsineeritud, end vaktsineerida. Naistel, kes plaanivad lapsi saada, tuleks vaktsineerida vähemalt kolm kuud enne rasestumist.

Leetrid

Leetreid tuntakse samuti lastehaigusena. Selle sümptomid meenutavad veidi gripi sümptomeid, kuid paari päeva pärast tekib ka lööve.

Naised, kes pole haigust põdenud ja plaanivad lapsi saada, peaksid laskma end vaktsineerida vähemalt kolm kuud enne rasestumist. Leetrite põdemine võib tekitada rasedatele komplikatsioone. Raseduse ajal leetreid põdenud naiste järglastest umbes neljandik sünnib enneaegsena ja neil on ka suurem risk surnult sündida.

Toksoplasmoos

Seda haigust põhjustab parasiit Toxoplasma gondii. Tegemist on loomadelt inimestele kanduva haigusega. Sellesse võib haigestuda süües toorest, pooltoorest või suitsutatud liha või puutudes kokku kassi väljaheidetenaga, näiteks tema liivakasti koristades.

Sageli põevad inimesed haigust sellest ise teadmata. Mõnikord esinevad sümptomitena palavik, peavalu või suurenenud lümfisõlmed. Haigust põdenud inimesed on üldjuhul edaspidi selle suhtes immuunsed.

Esimest korda raseduse ajal nakatunute puhul oleneb haiguse mõju lootele sellest, millises faasis on rasedus. Kümme protsenti nakatunud lastest kannatavad sünni ajal toksoplasmoosi mõjude, näiteks aju- või maksapõletiku või hüdrotsefaalia (vesipea) käes. Lapse nakatumisohtu on ravimite abil vähendada poole võrra.

Herpes

Herpest on kahte tüüpi. Esimest tüüpi herpes (HSV-1) esineb näopiirkonnas, näiteks huultel ja suus. Teist tüüpi herpes (HSV-2) esineb suguelunditel. Igaüks, kes on olnud kunagi nakatunud herpesviirusega, on selle eluaegne kandja. Kui inimese immuunsus langeb, lööb herpes välja.

Enne rasedust teist tüüpi herpesega nakatunud naistel ei tasu karta, sest loodet haigus ei kahjusta. Küll aga tasub olla ettevaatlik naisel enne sünnitamist. Kui nakatuda teist tüüpi herpesega vahetult enne sünnitamist, on risk, et herpes mõjutab sünnituse ajal lapse nahka ja silmi. Kõige hullemal juhul võib see lõppeda sepsise ja lapse surmaga. Seda saab haigust põdev sünnitaja vältida keisrilõike abil.

Listerioos

Seda põhjustab bakter Listeria monocytogenes. See bakter elutseb küll üle kogu maa, kuid esineb üsna harva. Bakterid levivad tarbides pastöriseerimata piima, toorest liha ja kala. Paljud haigestunud ei tea, et seda haigust põevad, sest sümptomid meenutavad kergekujulist grippi. Kõige hullemal juhul võib listerioos põhjustada veremürgistust või meningiiti.

Rasedad peaksid olema ettevaatlikud, sest see haigus võib viia enneaegse või nurisünnituseni. Vastsündinud võivad nakatud ka pärast sündi, mille tõttu võivad tekkida siseorganeid, nahka või hingamist puudutavad haigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles