Perearstid teevad ligi 5000 vastuvõttu aastas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearsti vastuvõttude arv elaniku kohta on kasvanud.
Perearsti vastuvõttude arv elaniku kohta on kasvanud. Foto: Margus Ansu

Tervise arengu instituudi analüüsist selgus, et perearst teeb aastas keskmiselt 4921 vastuvõttu aastas, mis ühekuulise puhkuse väljaarvestamise korral tähendab 21 vastuvõttu tööpäevas.

Eestis teevad arstid ühe elaniku kohta keskmiselt 6,4 vastuvõttu aastas, mis jääb veidi alla OECD liikmesriikide keskmisele, mis 2013. aastal oli 6,6, vahendab Med24. 2004. aastaga võrreldes on 2013. aastaks arstivisiitide arv ühe elaniku kohta tõusnud OECD liikmesriikides 5,6 protsenti ja Eestis on vastav näitaja kasvanud 3,2 protsenti.

Maakonniti on analüüsitava perioodi algusaastaga võrreldes 2014. aastaks ühe elaniku kohta tõusnud perearsti vastuvõttude arv valdavalt kõikides ja eriarsti vastuvõttude arv kolmandikus maakondades. Hambaarsti vastuvõttude arv langenud enamikus maakondades.

Ambulatoorsete vastuvõttude arv on Eestis  2004. aastaga võrreldes 2014. aastaks langenud 0,5 protsenti ja hambaarstide vastuvõttude arv 9,2 protsenti. Enim ambulatoorseid vastuvõtte – 8,76 miljonit – tehti 2007. aastal.

Ametiti teeb eriarstidest ühe elaniku kohta enim vastuvõtte günekoloog ja oftalmoloog. 2014. aastaks on oluliselt tõusnud erakorralise meditsiini arsti ja anestesioloogi vastuvõttude arv ning vähenenud on pediaatri ja lastekirurgi vastuvõtud ühe elaniku kohta. Kui ambulatoorsed vastuvõtud jagunevad perearstide ja eriarstide vahel pooleks, siis 90 protsenti koduvisiitidest teevad perearstid. Koduvisiitide arv on aasta-aastalt langenud.

Analüüsitaval perioodil mõjutas arsti ambulatoorsete vastuvõttude arvu langus erakorralise meditsiini osakonna tööd, mille töömaht kasvas oluliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles