Karskusliit valis aasta tegijaks enesetappudega tegeleva psühhiaatri (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Airi Värnik
Dr Airi Värnik Foto: Peeter Langovits

Eesti Karskusliit valis 2015. aasta tegijaks Eesti-Rootsi vaimse tervise ja suitsidoloogia instituudi asutaja ja juhataja dr Airi Värniku.

Dr Värnik on Tallinna Ülikooli vaimse tervise professor, olnud Stockholmi Karolinska instituudi suitsidoloogia (enesetappudega tegelev teadus) ja psühhiaatria professor ning (suitsidoloogia ja) ja Eesti-Rootsi vaimse tervise ja suitsidoloogia instituudi (ERSI) asutaja ja juhataja alates 1992. aastast, teatas karskusliit.

Dr Värnik on rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud suitsidoloogiaeskpert, kes on alati toonud välja ka alkoholi tarvitamise ja enesetappude vahelisi seoseid. Aastakümnete jooksul on ta alkoholiprobleemi selgitamiseks ning efektiivse alkoholipoliitika toetuseks kirjutanud rohkelt arvamusartikleid. Tema teadustegevuses on alkohol suitsiidi riskitegurina korduvalt tähelepanu all olnud ning ta on selgitanud ja meenutanud perestroika-aegse range alkoholipoliitika tulemusi.

«Dr Airi Värniku aastakümnete pikkune tegevus on kahtlemata üheks oluliseks nurgakiviks Eesti alkoholipoliitika arengus ning ühiskondliku teadlikkuse kasvus,» põhjendas karskusliidu valikut Lauri Beekmann. «Eesti ühiskond on aastate jooksul liikunud probleemi eitamisest selle tunnistamise ja lahenduste otsimiste juurde ning selle muutuse taga seisab kindlasti ka professor Värniku tegevus. Ta on korduvalt astunud välja teatud ühiskondlike müütide vastu ning selgitanud ka juba tolleaegse praktikuna, kuidas perestroikaaegne alkoholipoliitika tegelikult alkoholiga seotud kahjusid märkimisväärselt vähendas. Me täname dr Värnikut ja avaldame tunnustust tähtsale tööle, mida Eesti-Rootsi vaimse tervise ja suitsidoloogia instituut tema juhtimisel Eesti ühiskonnas teeb.»

Eesti Karskusliit valib aasta tegijaid alates 2007. aastast. Aasta tegijale tänukirja annab karskusliit üle kevad-suvel toimuval aastakonverentsil.

Eesti Karskusliidu varasemad aasta tegijad on dr Merike Martinson ja Merili Piipuu (2007), ajakiri Eesti Naine (2008), Hiiu Folk (2009), Marje Josing (2010), dr Indrek Saar (2011), dr Mare Liiger (2012), Ülle Rüüson (2013) ja Lootuse Küla (2014).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles