Lugeja küsib: miks muudeti juhatuse liikme töölevõtmisel ravikindlustuse algust?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravikindlustuseta inimestel on õigus vaid tasuta erakorralisele abile.
Ravikindlustuseta inimestel on õigus vaid tasuta erakorralisele abile. Foto: SCANPIX

«Miks muutus 01.01.2016 ravikindlustuse kehtima hakkamine juhatuse liime lepinguga inimese töölevõtmisel? Ehk kui võtta tööle inimene töölepinguga, siis tema ravikindlustus hakkab kehtima 14 päeva pärast töötaja registrisse andmete kandmisest. Kui võtta tööle juhatuse liige, siis tema ravikindlustus hakkab kehtima pärast TSD deklareerimist (kui juh liige tuleb tööle 1. kuupäeval, siis ravikindlustus hakkab kehtima järgmise kuu 10. kuupäevast). Miks selline vahe tehti?» küsis toimetuse poole pöördunud lugeja.

Vastab haigekasse tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse juht Kertu Eensaar.

Vastuseks teie küsimusele selgitan lühidalt 1. jaanuariga muutunud ravikindlustuse seaduse sätteid.

Kindlustuskaitse on õigus saada ühe või mitme VÕS lepingu alusel töötamisel. Samuti ühe või mitme juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmeks olemisel, kui sotsiaalmaksu miinimummäär lepingutelt summeerituna ühes kuus on täidetud.

Juriidilises mõttes on tööleping ja VÕS leping erinevad. VÕS leping on seadustes palju vähem reguleeritud, mis tähendab, et see annab lepingupooltele oluliselt rohkem vabadusi lepingutasu ja sellest tulenevalt ka selle pealt tasutava sotsiaalmaksu maksmiseks. Näiteks – kui ei soovita oodata kuu aega maksudeklaratsiooni esitamist, võivad VÕS-lepingu pooled kokku leppida ettemakse tegemises – ehk siis lepingutasu osalises tasumises kohe lepingu sõlmimisel. Tööleping kohustab töötajale igakuiselt töötasu maksma ning ka sotsiaalmaksu töötasult arvestatakse ja makstakse iga kuu. VÕS-lepingu puhul võib seda teha ka näiteks kord aastas, aga võib ka igal kuul – see sõltub VÕS lepingu poolte kokkuleppest. Seaduses ei ole VÕS-lepingu kokkulepetele piiranguid seatud, küll aga on tööleping seadustes rangelt reglementeeritud. Nendest erinevustest tulenevalt on mõnevõrra erinevad ka kindlustuse saamise tingimused.

Uue VÕS lepingute kindlustuskaitse regulatsiooni plussid on sotsiaalmaksu summeerimine ning kindlustuskaitse jätkumine pärast võimalikku katkemist ilma ooteajata.

Sotsiaalmaksu summeerimine võimaldab saada ravikindlustuse inimestel, kellel on mitu VÕS lepingut ja sotsiaalmaksu miinimummäär on kaetud nende lepingute pealt kokku. Varasemalt said ravikindlustuse inimesed, kellel sotsiaalmaksu miinimummäär oli kaetud ühe lepinguga. Kui neil oli mitu lepingut, mille pealt kokku miinimummäär oli kaetud, kuid ükski leping eraldi seda täiel määral ei katnud, siis ei olnud neil võimalik ravikindlustust saada.

Lisaks tekib, ja pärast võimalikku peatumist ka jätkub kindlustuskaitse ilma ooteajata ehk kindlustuskaitse hakkab kehtima kohe järgmisel päeval pärast MTAst andmete laekumist. Võrdluseks, alles mõned aastad tagasi oli VÕS lepingu alusel töötavatel inimestel kindlustuskaitse ooteaeg 3 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles